Let op! Internet Explorer wordt niet meer ondersteund. Hierdoor kan de website mogelijk niet goed functioneren, gebruik een alternatieve browser om optimaal gebruik te maken van deze website. Klik hier om een alternatieve browser te downloaden.

BTG biedt een netwerk voor uitwisseling van kennis en ervaring over Telecommunicatie en ICT. De branchevereniging focust via expertgroepen op de volgende thema’s:

Terug naar nieuws

Gartner ziet IaaS-markt enorm groeien

3 jun 2022

In de hele wereld groeide de totale omvang van de IaaS-markt (Infrastructure as a Service) vorig jaar met 41,4 procent. De totale omzet van 64,3 miljard dollar in 2020, steeg naar 90,9 miljard in 2021. De top 5 IaaS-providers zijn samen goed voor ruim 80 procent van de totale markt, schrijft marktonderzoeker Gartner.

“De IaaS-markt blijft onverminderd groeien, aangezien cloud-native de primaire architectuur wordt voor moderne workloads”, zegt Sid Nag, VP-analist bij Gartner. “Cloud ondersteunt de schaalbaarheid en configureerbaarheid die geavanceerde technologieën en applicaties vereisen, terwijl het bedrijven ook in staat stelt om in te spelen op opkomende behoeften zoals soevereiniteit, data-integratie en verbeterde klantervaring.”

De grootste IaaS-leverancier in 2021 was Amazon, net als voorgaande jaren. Ze worden gevolgd door Microsoft, Alibaba, Google en Huawei. Amazon haalde als marktleider een IaaS-omzet van 35,4 miljard dollar, wat een marktaandeel van 38,9 procent is. De omzetgroei bedroeg 35 procent. Microsoft volgt op de tweede plaats met een marktaandeel van 21,1 procent. De omzet kende een bovengemiddelde groei van 51,3 procent, naar ruim 19 miljard dollar. Alibaba was opnieuw de nummer 3 met een marktaandeel van 9,5 procent. Google Cloud had het hoogste groeipercentage van de top vijf IaaS-leveranciers, met een plus van 63,7 procent in 2021 naar een omzet van 6,4 miljard dollar. De omzet van Huawei groeide met 56,3 procent naar een omzet van 4,2 miljard dollar.

Opkomende technologieën

Nag ziet een aantal belangrijke ontwikkelingen. “Regionale cloud-ecosystemen worden steeds belangrijker te midden van toenemende geopolitieke fragmentatie en opkomende regelgeving en nalevingsvereisten, wat een kans biedt voor providers met een sterke regionale aanwezigheid”, zo constateert hij.

“De volgende fase van IaaS-groei zal worden aangedreven door klantervaring, digitale resultaten en de virtuele eerste wereld”, geeft hij ook aan. “Opkomende technologieën die bedrijven kunnen helpen om ervaringen dichter bij hun klanten te brengen, zoals de metaverse, chatbots en digitale tweelingen, zullen een hyperscale infrastructuur nodig hebben om te voldoen aan de groeiende vraag naar reken- en opslagkracht.”

“Deze cijfers bevestigen wat wij ook constateren”, zegt Petra Claessen, CEO BTG en BTG Services. “Organisaties zetten workloads steeds vaker in de publieke cloud, voor meer schaalbaarheid en flexibiliteit. Die overstap moet je niet onderschatten, er komt veel bij kijken. Wij hebben veel kennis in huis om organisaties daarbij te helpen.”

Gerelateerd nieuws