Let op! Internet Explorer wordt niet meer ondersteund. Hierdoor kan de website mogelijk niet goed functioneren, gebruik een alternatieve browser om optimaal gebruik te maken van deze website. Klik hier om een alternatieve browser te downloaden.

BTG biedt een netwerk voor uitwisseling van kennis en ervaring over Telecommunicatie en ICT. De branchevereniging focust via expertgroepen op de volgende thema’s:

Terug naar nieuws

Gartner: Zowel Chief Digital Officer als Chief Data Officer cruciaal voor digitale business

19 jan 2021

De helft van alle Chief Digital Officers zonder een Chief Data Officer (CDO) moeten de facto ook als CDO functioneren. Zij spelen een cruciale rol bij het versnellen van digitale business en opbouwen van een datagedreven organisatie, iets waarop veel bedrijven momenteel inzetten.

Dit blijkt uit het 2021 Gartner Board of Directors onderzoek. 69% van de Raden van Bestuur hebben hun digitale business initiatieven versneld in reactie op de verstoring door COVID-19. Zij zetten hierdoor nu op dit vlak snellere stappen dan vooraf aan de pandemie. 78% van de respondenten verwacht dat analytics als de belangrijke ‘game-changing’ technologie uit de COVID-19 crisis naar voren zal komen.

“Chief digital officers en CDO’s hebben een sleutelrol in het versnellen van digitale business en het opbouwen van een datagedreven organisatie”, zegt Mike Rollings, distinguished research vice president bij Gartner. “Sommige organisaties hebben niet de luxe om over beide functies te beschikken. De afwezigheid van een managementfocus op één van deze kritieke aspecten kan de andere echter ondermijnen.”

Meer noodzaak tot digitale transformatie
Sinds het begin van de COVID-19 crisis is niet alleen de vraag naar data en analytics (D&A) gestegen, maar ook de noodzaak om digitale transformatie te omarmen. “Het succes van deze initiatieven is met elkaar verweven – een digitale business kan niet bestaan zonder data en analytics”, aldus Rollings.

Iedere digitale strategie hangt samen met de wijze waarop digitale business-momenten zijn georchestreerd en hoe D&A-assets worden gebruikt om de economische waarde te maximaliseren. Deze hogere verwachtingen rondom waarde zetten chief digital officers extra onder druk, aangezien zij verantwoordelijk zijn voor het initiatieven en begeleiden van digitale business-initiatieven. Ook benadrukken zij de verantwoordelijkheid van de CDO bij het maximaliseren van de economische waarde van D&A-assets.

‘Beide zijn cruciaal voor succes’
Niet ieder bedrijf beschikt echter over een Chief Digital Officer of CDO. Gartner noemt beide posities echter van kritiek belang voor het succes van een organisatie. Indien een organisatie niet over een CDO beschikt, zou de Chief Digital Officer de verantwoordelijkheden van de CDO op zich moeten nemen. CDO’s in een organisatie zonder Chief Digital Officer zou juiste verantwoordelijkheden gerelateerd aan digitale initiatieven op zich moeten nemen.

Het is tijd afscheid te nemen van het conventionele idee dat D&A alleen draait om het reageren op behoeften van de business, in plaats van te dienen als katalysator”, aldus Rollings. “Of dat het slechts een ondersteunende dienst is die mogelijkheden biedt aan een gerichte doelgroep, in plaats van een breed toegepaste zakelijke competentie.”

Gerelateerd nieuws