Let op! Internet Explorer wordt niet meer ondersteund. Hierdoor kan de website mogelijk niet goed functioneren, gebruik een alternatieve browser om optimaal gebruik te maken van deze website. Klik hier om een alternatieve browser te downloaden.

BTG biedt een netwerk voor uitwisseling van kennis en ervaring over Telecommunicatie en ICT. De branchevereniging focust via expertgroepen op de volgende thema’s:

Terug naar nieuws

Gebruik van Unified Communications as a Service neemt toe

25 mei 2021

Een groeiend aantal bedrijven vertrouwt voor onder meer vergaderingen, afspraken met klanten en onderling overleg op Unified Communications as a Service (UCaaS)-oplossingen. Dit is terug te zien in de groei van het aantal UCaaS-abonnees, dat in 2020 met 41% is toegenomen. Dit is fors meer dan in 2019, toen het aantal abonnees met 27% toenam. Hoewel het marktaandeel van leider RingCentral stabiel is gebleven op ongeveer 20%, is het de snelle groei van Microsoft en Zoom die het toegenomen groeipercentage hebben aangedreven.

Dit blijkt uit cijfers van Synergy Research Group. Het marktaandeel van zowel Microsoft als Zoom was in 2019 klein. Het abonneebestand van Microsoft groeide in 2020 al snel tot meer dan een miljoen, terwijl Zoom op het punt stond dezelfde mijlpaal te bereiken. Terwijl de markt met 41% steeg, groeide het aandeel van Microsoft en Zoom in die groeiende markt in 2020 met bijna tien procentpunten. Beide partijen verloren marktaandeel omdat hun schaalvergroting achterbleef bij de algehele marktgroei.

De uitbreiding van het abonneebestand bij Fuze en LogMeIn was grotendeels in lijn met de algemene markt. Hoewel RingCentral de leider is in alle segmenten van MKB tot grote ondernemingen, ligt de kracht van Microsoft vooral in het middensegment en doet Zoom het goed bij grote ondernemingen.

Aantal abonnees verdubbeld ten opzichte van medio 2018
Het totale aantal UCaaS-abonnees bedraagt nu ruim 15 miljoen en is sinds medio 2018 verdubbeld. Hoewel de groei in alle regio’s sterk is, wordt de wereldwijde markt nog steeds gedomineerd door de Verenigde Staten. Het land is goed voor meer dan driekwart van alle UCaaS-abonnees. In de meeste andere landen staat de marktontwikkeling nog in de kinderschoenen, waarbij alleen het VK, Duitsland en Canada een redelijk substantiële basis van UCaaS-abonnees hebben. Voor Nederland zijn helaas geen cijfers bekend.

“Dankzij COVID-19 hebben bedrijven van elke omvang hun digitaliseringsinspanningen versneld, wat heeft bijgedragen aan een agressievere groei in UCaaS”, aldus Jeremy Duke, de oprichter en hoofdanalist van Synergy Research Group. “Dit is niet alleen een korte-termijnimpuls en onze voorspellingen laten een voortdurende snelle expansie van het abonneebestand zien. UCaaS is nog steeds goed voor minder dan 5% van de abonnees van lokale of gehoste telefooncentrales, wat duidelijk het groeipotentieel op lange termijn aantoont.”

Gerelateerd nieuws