Lenneke de Voogd over de rol van BTG als bruggenbouwer, ook met kennisplatform
19 dec 2024Sinds kort maakt Lenneke de Voogd deel uit van het bestuur van BTG. Na haar voortrekkersrol binnen het Do IoT Fieldlab maakt ze tegenwoordig vanuit...
De gemeente Amsterdam heeft gisteren een prijs in ontvangst genomen tijdens de Smart City Awards 2022 voor het project Hackshield. In Barcelona vond deze week het Smart City World Expo plaats waar de industrie rondom digitalisering en stedelijke innovatie bijeenkomt. In de zoektocht naar de innovatieparels uit de wereld heeft de Smart City commissie de 337 initiatieven uit 60 landen beoordeeld en vervolgens als finalisten in 10 categorieën ingedeeld. Het project HackShield valt in de categorie ‘safety & security’. Het was spannend want naast Amsterdam was een initiatief uit de Arabische Emiraten en Finland in de running voor de award.
HackShield is als initiatief onder de Digitale Veiligheids agenda van burgemeester Halsema in de stad uitgerold. Samen met de OBA, de Politie en de Johan Cruijff ArenA is o.a. de oproep via een mini-speelfilm met de burgemeester en politiechef Frank Paauw gedaan om kinderen van 8 tot 12 jaar kennis te laten maken met de gevaren in de online leefwereld. Een serious game waar kinderen op een speelse manier opdrachten doen, punten kunnen verdienen en daarmee digitaal weerbaar worden. Dit levert de cyberheld een heus cyberpaspoort op en wordt vervolgens beëdigd door de politie tot ‘Junior Cyber Agent’. Zo investeert de gemeente in deze bijzondere publiek en private partnership in de digitale vaardigheden van de nieuwe generatie ‘Y’.
Joshua Serrao, innovatiemanager bij de Directie Digitalisering & Innovatie nam de award in ontvangst.
Dit jaar heeft HackShield ook een prijs gewonnen bij GemeenteDelers 2022 van de VNG binnen de categorie ‘Kennis en Communicatie’. Het succes achter de laagdrempelige en deelbare aanpak kreeg daardoor nationaal veel aandacht. Daarmee hebben we andere gemeenten geïnspireerd om het initiatief over te nemen. En nu is er ook op internationaal niveau aandacht voor HackShield. Het winnen van deze award is een prachtige erkenning voor al het werk achter de schermen en ook een enorme steun in het agenderen van het onderwerp op digitale veiligheid in steden.
Meer dan een spel
HackShield behandelt verschillende thema’s zoals data, cyberpesten en geldezels. Zo heeft de gemeente Amsterdam in samenwerking met de Openbare Bibliotheek Amsterdam een speciale quest ontwikkeld die gaat over desinformatie. De samenwerking met verschillende partners, zoals de Nationale Politie en de Johan Cruijff ArenA maakt HackShield een community die zich inzet voor het vergroten van digitale geletterdheid en pleit voor een digitaal veilige toekomst van steden en haar inwoners.