Het Nationale Frequentieplan 2014 gaat op de schop. Minister Micky Adriaansens van Economische Zaken en Klimaat maakt in het plan meer ruimte voor 5G. Providers kunnen hiermee vanaf 1 december diensten op de snellere 3,5GHz-band aanbieden.
In het Nationale Frequentieplan 2014 is gedefinieerd welke frequenties voor welke doeleinden beschikbaar zijn. De 3400MHz tot en met 3800MHz frequenties, ook bekend als de 3,5GHz-band, gaan op de schop. 3450MHz tot 3750MHz is gereserveerd voor 5G, terwijl er aan de onder- en bovenzijde van de band ruimte beschikbaar is voor lokale gebruikers, zoals grote bedrijven met private netwerken.
Sub-blok 3550 – 3680 MHz krijgt dubbele bestemming
Een deel van de frequenties wordt op dit moment nog gebruikt door Inmarsat, dat nood-, spoed- en veiligheidscommunicatie (NSV-communicatie) aanbiedt. Dit was lange tijd een belangrijk obstakel voor het beschikbaar stellen van de 3,5GHz-band voor 5G. Inmarsat meldde eerder al na de veiling van de frequenties, die naar verwachting na de zomer plaatsvindt, nog vier maanden nodig te hebben voor het aanpassen van zijn frequentiegebruik. Pas na deze periode kunnen 5G-providers van de frequenties gebruik maken.
Op termijn verhuist Inmarsat naar een nieuwe locatie in Griekenland, wat volgens planning in januari 2024 moet zijn afgerond. Het ontvangt hiervoor compensatie vanuit de overheid. Het sub-blok 3550 – 3680 MHz wordt bestemd voor vaste satellietverbindingen ten behoeve van NSV-communicatie en is vanaf 1 december 2023 ook gereserveerd voor landelijke mobiele communicatie. Met deze dubbele bestemming wil de minister een vangnet bieden voor het geval de verhuizing van Inmarsat op 1 december 2023 nog niet is voltooid en zo voorkomen dat de afwikkeling van het NSV-verkeer in het geding komt. Inmarsat krijgt per ingang van 1 december 2023 80 HMz tot zijn beschikking, en kan met dit blok schuiven binnen het frequentieblok 3550 – 3680 MHz.
Petra Claessen, Vice-voorzitter BTG en boardmember BTG Service: “Met het gewijzigde Nationale Frequentieplan is de weg vrij voor de uitrol van 5G op de 3,5GHz-band. 5G biedt grote voordelen voor zowel bedrijven als de Nederlandse samenleving. Denk daarbij aan Internet of Things- en Smart City-toepassingen, die interessante mogelijkheden bieden. Onder meer door het verzamelen van gegevens, het verbinden van uiteenlopende apparaten en het slim maken van toepassingen.”
Meer informatie is hier beschikbaar.