Let op! Internet Explorer wordt niet meer ondersteund. Hierdoor kan de website mogelijk niet goed functioneren, gebruik een alternatieve browser om optimaal gebruik te maken van deze website. Klik hier om een alternatieve browser te downloaden.

BTG biedt een netwerk voor uitwisseling van kennis en ervaring over Telecommunicatie en ICT. De branchevereniging focust via expertgroepen op de volgende thema’s:

Terug naar nieuws

Grote digitale transformatie wenselijk in Europese havens

9 mrt 2023

De Wereldbank en de International Association of Ports and Harbours (IAPH) roepen Europese havens op om hun digitale transformatie te versnellen om mogelijke bedreigingen voor de maritieme goederenvoorzieningsketen tegen te gaan.
Met meer dan 90% van de wereldwijde goederenhandel die door havens afgehandeld wordt, kan een versnelde acceptatie van digitale technologieën helpen om potentiële bedreigingen voor de wereldwijde toeleveringsketen -zoals snel stijgende kosten- te bestrijden. In haar rapport zegt de Wereldbank dat er “een dringende noodzaak is om het tempo van de digitalisering te versnellen, zodat havens elektronische handel en gegevensuitwisseling kunnen aanbieden.” Dit wordt ondersteund door de IAPH in haar rapport, waarin staat: “Het delen van haven- en ligplaatsgegevens voor just-in-time operaties van schepen met leveranciers, logistieke dienstverleners, vrachtafhandeling en inklaring zal energie besparen, de veiligheid verbeteren en kosten en emissies verlagen.”

Behoefte aan opkomende technologieën

De IAPH vertegenwoordigt meer dan 160 havens en 120 havengerelateerde bedrijven in 87 landen. Ze begrijpt de uitdagingen en mogelijke oplossingen rond verzendingslogistiek. In haar verslag Accelerating Digitalisation erkent de organisatie de behoefte aan “opkomende technologieën (zoals kunstmatige intelligentie, geavanceerde analyses, IoT, automatisering en autonome systemen) om haven- en maritieme werknemers in staat te stellen op de veiligste manier te werken en te communiceren onder alle mogelijke omstandigheden.”

Juiste mobiele computertechnologie

Een van de belangrijkste stappen om dit doel te bereiken, is werknemers uitrusten met de juiste mobiele computertechnologie. Mogelijke toepassingen binnen de directe havenomgeving zijn verkeers- en vrachtcontrole, vrachtinspectie en -tracering, documentatie en communicatie met de haven. Daarnaast zijn werkzaamheden op de kade gebaat bij geschikte mobiele handhelds bij los-/ laadwerkzaamheden, het integreren van IT-oplossingen bij het verplaatsen van containers en/of toezicht op werkzaamheden op de grond.

Verbeteren productiviteit, efficiëntie en duurzaamheid

Sommige grote Europese havens zijn al goed op weg met hun digitale transformaties en de voordelen worden snel zichtbaar. Interporto Padova, het toonaangevende Italiaanse vrachtlogistiekcentrum, gebruikt robuuste tablets om de productiviteit, efficiëntie en duurzaamheid te verbeteren. Padova bevindt zich op belangrijke weg-, spoor- en havenroutes voor het noordoosten van Italië en de rest van Europa. Vanaf hier vertrekken en arriveren dagelijks ongeveer twintig goederentreinen die de belangrijkste Italiaanse en Europese havens met elkaar verbinden. Interporto Padova werkt met mobiele Toughbook tablets van Panasonic om bijvoorbeeld werkzaamheden realtime te monitoren en te beheren en werknemers op de grond te helpen bij het bedienen van machines.

 

Hogere productiviteit tegen lagere kosten

Een andere wereldwijde operator, DP World in Southampton in het Verenigd Koninkrijk, gebruikt ook deze notebooks en tablets om zijn productiviteit en klantenservice te verbeteren. Na meerdere mobiele apparaten te hebben vergeleken, koos de organisatie voor robuuste tablets van Panasonic. Vervolgens bouwde DP World zijn eigen softwareprogramma’s om operators die zeecontainers laden en lossen te voorzien van live gegevens en hen de autonomie te bieden om ter plaatse beslissingen te nemen. Zo verbeterde de productiviteit en gingen de kosten omlaag. De geavanceerde software stelt de operators in staat om in realtime te communiceren tijdens het laden en lossen van een schip. Hierdoor verhoogde de bewegingssnelheid van de kadekranen, verbeterden de kraantarieven, liggen schepen korter in de haven en is er meer actuele informatie voor verladers beschikbaar. De technologische veranderingen zorgen voor een groeiende efficiëntieslag in de Europese havens. De winst door digitalisering van de Europese havens wordt dan ook steeds duidelijker.

Gerelateerd nieuws