Let op! Internet Explorer wordt niet meer ondersteund. Hierdoor kan de website mogelijk niet goed functioneren, gebruik een alternatieve browser om optimaal gebruik te maken van deze website. Klik hier om een alternatieve browser te downloaden.

BTG biedt een netwerk voor uitwisseling van kennis en ervaring over Telecommunicatie en ICT. De branchevereniging focust via expertgroepen op de volgende thema’s:

Terug naar nieuws

Grotere vraag naar datacentercapaciteit drijft huurprijzen op

22 feb 2024

Volgens mondiaal vastgoedbedrijf CBRE was de vraag naar Europese datacenters (511 megawatt (MW) in 2023 groter dan het aanbod (467 MW) op de vijf grootste Europese markten. Het was de derde keer in de afgelopen vijf jaar dat er op deze markten meer vraag dan aanbod was. Het vorig jaar geleverde nieuwe aanbod was vooral bedoeld voor hyperscalers in de zogenoemde FLAPD-markten (Frankfurt, Londen, Amsterdam, Parijs en Dublin).

In het vierde kwartaal van 2023 was er 252 MW aan opname op de primaire markten, een stijging van 41% vergeleken met het derde kwartaal. Er werd ook 277 MW aan nieuwe levering geleverd. Op de secundaire markten werd vorig jaar 94 MW aan aanbod geleverd.

Als gevolg hiervan zijn de huurprijzen van gehuurde datacentercapaciteit de afgelopen twee jaar flink gestegen. De bouwkosten zijn de belangrijkste boosdoener voor de tariefverhogingen, hoewel het huidige onevenwicht tussen vraag en aanbod ook een bijdragende factor is. Hogere bouwkosten voor nieuwe datacenters moeten via hogere huurprijzen aan klanten worden doorberekend. Bovendien is er nog steeds een sterke vraag van hyperscalers, wat heeft geleid tot een lagere beschikbaarheid.

Volgens het ‘Europe Data Centers Figures Q4 2023’-rapport van CBRE stelt de combinatie van stijgende bouwkosten, lage beschikbaarheid en grote vraag datacenteraanbieders in staat hun prijszettingsvermogen uit te oefenen bij kopers van capaciteit. Als zodanig zullen de tarieven naar verwachting stijgen, waarschijnlijk met dubbele cijfers op jaarbasis in FLAPD, voor hyperscalers en ondernemingen die in de nabije toekomst capaciteit nodig hebben.

En er is weinig verlichting op deze manier. Van hyperscalers wordt verwacht dat ze dit jaar en volgend jaar vergelijkbare hoeveelheden capaciteit zullen toevoegen om ervoor te zorgen dat ze aan hun eisen voldoen. Er worden echter minder deals gesloten tussen hyperscalers en providers. De gemiddelde omvang van deals is toegenomen en de tijd om deals te voltooien is toegenomen.

Aanbodzijde

CBRE ontdekte dat er vorig jaar in totaal 467 MW aan capaciteit werd geleverd aan de vijf grootste markten van Europa, inclusief 277 MW in het vierde kwartaal. Parijs (82 MW) en Dublin (74 MW) waren goed voor ruim de helft van het totaal aan nieuwe leveringen in het vierde kwartaal. Londen (58 MW) en Frankfurt (52 MW) zijn veruit de grootste markten in Europa, hoewel er vorig kwartaal aanzienlijk minder capaciteit werd geleverd in die landen.

Gerelateerd nieuws