Lenneke de Voogd over de rol van BTG als bruggenbouwer, ook met kennisplatform
19 dec 2024Sinds kort maakt Lenneke de Voogd deel uit van het bestuur van BTG. Na haar voortrekkersrol binnen het Do IoT Fieldlab maakt ze tegenwoordig vanuit...
GSMA wil dat betrokkenen bij het internetecosysteem met elkaar in dialoog gaan over regulatorische asymmetrie, marktverstoringen en andere factoren die investeringen in telecomnetwerken in de weg staan. Want een robuuste en veerkrachtige digitale infrastructuur is in het nationaal belang van ieder land, stelt de GMSA.
“De hoeveelheid data die over telecomnetwerken gaat groeit exponentieel naarmate meer mensen profiteren van breedbandconnectiviteit en de vraag naar data-intensieve digitale content zoals streamingvideo toeneemt. Opmerkelijk is dat meer dan de helft van al het internetverkeer tegenwoordig wordt gegenereerd door slechts zes wereldwijde internetbedrijven”, schrijft Lotte Abildgaard, Director Public Policy, Europa bij GSMA, in een verklaring.
Continu investeren
Mobiele providers moeten continu investeren in het uitbreiden hun netwerkcapaciteit, verhelpen van gaten in hun dekking en uitrollen van nieuwe technologieën in reactie op de stijgende hoeveelheid digitale verkeer en het op peil houden van de prestaties van hun netwerk. Verschillende factoren zetten volgens GSMA het investeringsvermogen van mobiele providers onder druk. Denk hierbij aan asymmetrische regulatorische verplichtingen, sectorgebonden belastingen en kosten, evenals de kosten van en beperkingen bij de uitrol van netwerken in combinatie met marktonbalans als het gaat om de digitale waardeketen.
Abildgaard: “Alle segmenten van het internetecosysteem moeten de mogelijkheid hebben om een eerlijk rendement te behalen in een concurrerende markt. Marktleiders, belanghebbenden en beleidsmakers moeten een dialoog aangaan waar dit niet het geval is om ervoor te zorgen dat asymmetrie in de regelgeving, marktverstoringen of andere factoren dit vermogen niet beperken, en dat de juiste prikkels voor investeringen in digitale infrastructuur aanwezig zijn voor de lange termijn groei van het ecosysteem.”
Verschillende benaderingen nodig
De GSMA wijst ook op verschillen in markten, waarvoor verschillende benaderingen nodig zijn voor de aanpak van eventuele onbalans in de markt. Het uiteindelijk doel is volgens de branchevereniging echter hetzelfde: digitale connectiviteit leveren en behouden voor iedereen in de komende decennia.
Petra Claessen, CEO van BTG en BTG Services: “BTG onderschrijft de oproep van GSMA tot een dialoog tussen alle betrokken partijen bij het internetecosysteem. Het op peil houden van de prestaties van mobiele netwerken is van cruciaal belang voor zowel het Nederlandse bedrijfsleven als de samenleving. Dit vraagt echter om forse investeringen vanuit mobiele providers. Het is belangrijk dat de juiste incentives aanwezig zijn voor deze investeringen. Dit vraagt onder meer om een juiste balans in de digitale waardeketen. BTG roept de Providers op om samen met de achterban om tafel te gaan, dit om de dialoog te starten en BTG wil hierin wel de lead nemen. Reden; NL is gebaat bij een professioneel werkend internetsysteem, waarbij continuïteit en stabiliteit van cruciaal belang zijn.”