Let op! Internet Explorer wordt niet meer ondersteund. Hierdoor kan de website mogelijk niet goed functioneren, gebruik een alternatieve browser om optimaal gebruik te maken van deze website. Klik hier om een alternatieve browser te downloaden.

BTG biedt een netwerk voor uitwisseling van kennis en ervaring over Telecommunicatie en ICT. De branchevereniging focust via expertgroepen op de volgende thema’s:

Terug naar nieuws

GSMA Intelligence: Aantal 5G-verbindingen verdubbelt in de komende twee jaar

28 feb 2023

Het aantal 5G-verbindingen verdubbelt naar verwachting in de komende twee jaar. De omarming versnelt onder meer door technologische innovaties en nieuwe 5G-netwerkimplementaties in meer dan 30 landen dit jaar. Van de nieuwe netwerken die in 2023 worden uitgerold, zijn er naar verwachting 15 standalone 5G-netwerken.

Dit blijkt uit nieuwe cijfers van GSMA Intelligence. De cijfers zijn gedeeld op MWC Barcelona 2023, waar ook de Nederlandse Vereniging van Bedrijfstelecommunicatie Grootgebruikers BTG aanwezig is. De cijfers wijzen op een aanzienlijke periode van groei in termen van mobiele abonnees en acceptatie door bedrijven. Het aantal aansluitingen bedroeg eind 2022 meer dan een miljard en neemt dit jaar toe tot ongeveer 1,5 miljard, voordat het eind 2025 de twee miljard bereikt. Dit momentum bevestigt dat 5G een snellere uitrol kent in vergelijking met 3G en 4G.

In januari 2023 waren er wereldwijd 229 commerciële 5G-netwerken en meer dan 700 5G-smartphonemodellen beschikbaar voor gebruikers.

De opkomst van 5G FWA
Meer dan 90 aanbieders van breedbanddiensten (waarvan de overgrote meerderheid mobiele operators zijn) boden in januari 2023 hebben een commercieel 5G-gebaseerde fixed wireless aansluitingen (FWA) gelanceerd in meer dan 48 landen. Ongeveer 40% van de commerciële mobiele lanceringen van 5G wereldwijd bevat momenteel dan ook een FWA-aanbod bevatten.

In de VS voegde T-Mobile meer dan een half miljoen 5G FWA-klanten toe in Q4 2021 en Q1 2022 samen. Tegen 2025 verwacht het bedrijf acht miljoen FWA-abonnees te hebben, terwijl Verizon voor dezelfde periode op vijf miljoen FWA-abonnees mikt. Tegelijkertijd kondigden operators zoals Jio ambities aan om maar liefst 100 miljoen huizen in heel India aan te sluiten op zijn 5G FWA-netwerk. Het aantal FWA-gebruikers wereldwijd groeit naar verwachting de komende jaren dan ook aanzienlijk.

5G mmWave-spectrum
Terwijl de meeste huidige 5G FWA-implementaties zich richten op de 3,5-3,8 GHz-banden, gebruiken verschillende operators over de hele wereld al het 5G mmWave-spectrum als capaciteits- en prestatiebooster als aanvulling op de dekking van lagere banden.
Slechts 7% van de 5G-lanceringen vond tot nu toe plaats in het 5G mmWave-spectrum, maar dit lijkt te veranderen, aangezien 27% van de spectrumtoewijzingen en 35% van de proeven al gebruik maken van 5G mmWave-banden.

Naar verwachting wijzen tien nieuwe landen 5G mmWave-spectrum in 2023 toe. Dit is een aanzienlijke stijging ten opzichte van de 22 landen die het tot nu toe hebben gekregen. Spanje ontving dit jaar de eerste Europese 5G mmWave-spectrumtoewijzing. Telefónica, Ericsson en Qualcomm lanceren daarom op MWC Barcelona 2023 hun eerste commerciële 5G mmWave-netwerk.

Enterprise IoT stimuleert groei
De cijfers van GSMA Intelligence suggereren ook dat de zakelijke markt voor operators de belangrijkste motor gaat zijn voor de groei van 5G-inkomsten in het komende decennium. Inkomsten van zakelijke klanten vertegenwoordigen al gemiddeld ongeveer 30% van de totale inkomsten van grote operators, met verder potentieel naarmate de digitalisering van ondernemingen schaalt. Edge computing en IoT-technologie bieden verdere kansen voor 5G, waarbij 12% van de operators al particuliere draadloze oplossingen lanceerde. GSMA voorspelt dat dit cijfer verder groeit gezien het brede scala aan verwachte IoT-implementaties in 2023.

Een andere belangrijke ontwikkeling voor grote spelers is de commerciële beschikbaarheid van 5G Advanced in 2025. 5G Advanced, dat zich richt op uplink-technologie, verbetert de snelheid, dekking, mobiliteit en energie-efficiëntie verbeteren en ondersteunt een nieuwe golf van zakelijke kansen. De helft van de operators meldt in GSMA’s Network Transformation-enquête te verwachten binnen twee jaar na lancering 5G Advanced commerciële netwerken te ondersteunen. Hoewel dit waarschijnlijk optimistisch is, biedt het het ecosysteem een duidelijke kans om door te gaan.

Ook in opkomst in opkomende markten
Groei komt ook van belangrijke markten binnen APAC en LATAM, zoals Brazilië en India, die onlangs 5G-netwerken hebben gelanceerd. Vooral India gaat naar verwachting een belangrijke rol spelen, waarbij de uitbreiding van diensten van Airtel en Jio in 2023 naar verwachting cruciaal zijn voor de acceptatie van 5G in de regio. GSMA Intelligence voorspelt dat er tegen eind 2025 vier 5G-netwerken in India zijn, die gezamenlijk voor 145 miljoen extra gebruikers zorgen.

Veel van de nieuwe 5G-markten die gepland staan om in 2023 netwerken te lanceren, bevinden zich in ontwikkelingsregio’s in Afrika, waaronder Ethiopië en Ghana, en Azië. Vandaag de dag ligt de acceptatie van 5G in de regio ten zuiden van de Sahara onder de 1%. GSMA verwacht dat dit in 2025 meer dan 4% bedraagt en in 2030 16%. Dit schrijft GSMA grotendeels toe aan een gezamenlijke inspanning van het bedrijfsleven en overheidsorganisaties om de burgers connectiviteit te bieden.

‘Tweede golf voor 5G’
“Tot nu toe werd de acceptatie van 5G aangedreven door relatief volwassen markten en gebruiksscenario’s voor consumenten, zoals verbeterde mobiele breedband, maar dat is aan het veranderen. We gaan nu een tweede golf voor 5G in, waarbij de technologie een diverse reeks nieuwe markten en doelgroepen zal aanspreken”, zegt Peter Jarich, hoofd van GSMA Intelligence. “De uitbreiding naar nieuwe use-cases en markten zal het mobiele ecosysteem uitdagen om te bewijzen dat 5G echt flexibel genoeg is om aan deze uiteenlopende eisen te voldoen op een manier die zowel inclusief als innovatief is.”

Petra Claessen, Vice-voorzitter BTG en boardmember BTG Service: “De cijfers van GSMA Intelligence, gedeeld op MWC 2023 Barcelona, laten zien dat 5G wereldwijd een snelle groei doormaakt. Belangrijk, want de technologie biedt grote kansen voor zowel bedrijven, gebruikers als de maatschappij. Onder meer dankzij het ontstaan van allerlei slimme toepassingen, die digitalisering naar een hoger niveau tillen. Denk daarbij aan verbonden sensoren die nuttige en bruikbare informatie doorgeven, onder meer met het oog op onderhoud, het op afstand verzamelen van data en aansturen van allerlei apparaten. De cijfers van GSMA Intelligence laten zien dat partijen wereldwijd inspelen op de kansen die 5G biedt.”

Gerelateerd nieuws