Let op! Internet Explorer wordt niet meer ondersteund. Hierdoor kan de website mogelijk niet goed functioneren, gebruik een alternatieve browser om optimaal gebruik te maken van deze website. Klik hier om een alternatieve browser te downloaden.

BTG biedt een netwerk voor uitwisseling van kennis en ervaring over Telecommunicatie en ICT. De branchevereniging focust via expertgroepen op de volgende thema’s:

Terug naar nieuws

GWK Travelex betaalt 2,1 miljoen euro losgeld na ransomware

14 apr 2020

Geldwisselkantoor GWK Travelex heeft 2,1 miljoen euro in bitcoins betaald om systemen te bevrijden van ransomware. Dit schrijft The Wall Street Journal op basis van ingewijden.

GWK Travelex werd op Oudejaarsdag getroffen door de gijzelsoftware Sodinokibi. De software versleutelt systemen en vraagt vervolgens losgeld om ze weer vrij te geven. De digitale gijzeling dwong het bedrijf om de systemen offline te halen. Bezoekers konden daardoor online geen bestellingen voor vreemde valuta’s plaatsen en moesten uitwijken naar een fysieke locatie van het geldwisselkantoor.

285 bitcoin betaald

Travelex betaalde in totaal 285 bitcoin (ongeveer 2,1 miljoen euro) om weer toegang te krijgen tot de systemen, vertelt een bron over de transactie aan The Wall Street Journal. Halverwege februari waren de Nederlandse servers van het bedrijf weer online.

Strafrechtelijk onderzoek

Travelex vertelt de krant dat advies van experts is ingewonnen en dat regelgevers en partners van het bedrijf op de hoogte zijn gehouden. Het bedrijf wilde niet verder ingaan op het incident. De Londense politie is bezig met een strafrechtelijk onderzoek naar de digitale gijzeling.

Eind december werd de Universiteit van Maastricht (UM) getroffen door vergelijkbare software. De UM betaalde bijna 200.000 euro aan de cybercriminelen om weer toegang tot de systemen te krijgen.

Gerelateerd nieuws