Provider Odido, Hansen Technologies, TNO en de Gomibo Group delen met trots mee dat ze zijn geselecteerd voor een subsidie van het Nationaal Groeifonds. De bedrijven hebben de handen ineen geslagen in een baanbrekend project dat is gericht op het introduceren van 6G in Nederland en Europa. Het project maakt deel uit van het Future Network Services (FNS) programma. Dit initiatief heeft recent ruim 61 miljoen aan subsidie mogen ontvangen van het Nationaal Groeifonds, dat door het kabinet is ingesteld om bedrijven te ondersteunen die bijdragen aan een duurzaam verdienvermogen van Nederland.
Wat betekent de uitrol van 6G voor consumenten en bedrijven?
De introductie van 6G is belangrijk. De technologie heeft de potentie om de manier waarop wij met elkaar communiceren en technologieën gebruiken, ingrijpend te veranderen. 6G zal daarom een cruciale rol spelen in de verdere digitalisering en connectiviteit van de samenleving. Goed om te weten is dat de volle potentie van 5G pas in de zomer van 2024 beschikbaar is voor het grote publiek. Desalniettemin is het belangrijk om te werken aan de introductie van 6G (verwachte livegang: 2030). De nieuwe technologie biedt namelijk veel voordelen ten opzichte van 5G. Denk aan de snelheid, capaciteit, samenwerking met slimme apparaten en heel belangrijk: energie-efficiëntie. In de praktijk bekent dit o.a. dat augmented reality (AR) en virtual reality (VR) vloeiender verlopen, waardoor deze technologieën gebruikt kunnen worden in diverse sectoren, van gaming tot medische training.
Niet alleen levert de introductie van een 6G netwerk allerlei voordelen en efficiëntie op, het draagt er ook aan bij dat Nederland haar leidende positie op het gebied van telecomnetwerken en diensten in de wereld behoudt.
Slimme oplossingen
Met 6G kunnen enorme aantallen apparaten tegelijkertijd verbonden zijn, waardoor slimme steden nog efficiënter kunnen worden beheerd. Zo kunnen bijvoorbeeld verkeerslichten realtime verkeersinformatie ontvangen en aanpassen aan de veranderende omstandigheden, wat de doorstroming van het verkeer verbetert. Een ander voorbeeld: dankzij verbeterde energie-efficiëntie van 6G kunnen draadloze apparaten langer meegaan op een enkele lading. Denk aan draagbare medische apparaten die continu vitale functies monitoren zonder dat de batterij snel leeg raakt, waardoor patiënten meer vrijheid krijgen en de zorgkosten worden verlaagd.
Gomibo Platforms zal het gebruik van 6G door consumenten en bedrijven schaalbaar en betaalbaar maken
6G is al volop in ontwikkeling. Toch is het op dit moment nog niet mogelijk om de service als dienst te verkopen aan consumenten en bedrijven. Dat is omdat het momenteel simpelweg te complex is en infrastructuren om 5G diensten met 6G aan te bieden en te verkopen ontbreken. Dat is waar Gomibo Platforms in beeld komt. Het platform kan een brug slaan tussen providers en eindgebruikers als het gaat om het aanbieden en afnemen van (nieuwe diensten met) 6G. De software helpt telecomproviders met het schaalbaar en efficiënt distribueren van 6G-producten. Dit zal zorgen voor veel meer en goedkoper gebruik van 6G.
Jeroen Doorenbos, mede-oprichter van Gomibo Platforms vertelt: “De introductie van 6G is belangrijk voor de digitale autonomie en duurzaamheid in Nederland en in heel Europa. We zijn blij en trots dat we samen met Odido en Hansen Technologies mogen werken aan een duurzaam- eco-systeem welke een belangrijke bijdrage voor de toekomstige mobiele diensten in 6G, kunnen leveren.”