Let op! Internet Explorer wordt niet meer ondersteund. Hierdoor kan de website mogelijk niet goed functioneren, gebruik een alternatieve browser om optimaal gebruik te maken van deze website. Klik hier om een alternatieve browser te downloaden.

BTG biedt een netwerk voor uitwisseling van kennis en ervaring over Telecommunicatie en ICT. De branchevereniging focust via expertgroepen op de volgende thema’s:

Terug naar nieuws

ICT-sector groeit weer harder dan de economie in 2024 en 2025

22 aug 2024

De IT-dienstensector groeit in 2024 en 2025 opnieuw harder dan het BBP, al valt de groei wat tegen ten opzichte van 2022 en 2023. In 2025 wordt een sterkere groei verwacht door een grotere vraag naar AI-toepassingen. De toename in investeringen in software in de afgelopen kwartalen duidt erop dat de sector zich voorbereidt op nieuwe toepassingen. Na een matig 2023 wordt verwacht dat het aantal fusies en overnames in 2024 weer naar een normaal niveau terugkeert. Dat stelt Diederik Stadig, Econoom TMT-ICT bij ING in een nieuw conjunctuurrapport over de sector.

De reden voor de lagere groei dan de afgelopen jaren is dat er tijdens corona versneld digitale producten en diensten zijn afgenomen. Hierdoor ondervinden Nederlandse IT-dienstverleners een minder sterke vraag toename dan voorheen. Daarnaast zijn het aantal gewerkte uren gedaald en is het arbeidstekort voor veel ondernemers een belemmering. 2025 wordt met 2,0% volumegroei een beter jaar. Dit komt vooral door de bredere adoptie van generatieve AI waarvan zowel softwarebedrijven als IT-dienstverleners profiteren.
Toch gaat het nog altijd goed met de sector, omzetten groeien en marges zijn vaak hoog. Daarnaast zijn investeringen in software sinds corona stevig gegroeid met zo’n zes procent dit jaar), een teken dat de Nederlandse ICT-sector zich voorbereidt op meer vraag naar nieuwe softwaretoepassingen. Zoals we eerder voorspelden is 2024 voor generatieve AI op de werkplek een opstartjaar, maar we verwachten dat het volgend jaar tot meer groei zal leiden. Ook blijven bedrijven en instellingen veel geld uitgeven aan cloud en cybersecurity waardoor de sector er nog altijd zonnig voorstaat.

Arbeidstekort blijft de belangrijkste uitdaging

Het arbeidstekort blijft het belangrijkste obstakel voor de Nederlandse ICT-sector: 44% van de ondernemers geeft aan dat het de belangrijkste belemmering vormt voor meer groei. Toch loopt het percentage bedrijven dat vraagtekort ondervindt gestaag op sinds begin vorig jaar. In het eerste kwartaal van 2023 vond 15% van de IT-ondernemers vraagtekort de belangrijkste belemmering voor meer groei, nu is dat zo’n 25%. Een teken dat 2024 een minder goed jaar wordt voor de Nederlandse ICT-sector. Toch blijft het ondernemersvertrouwen in de sector hoog: 85% van de ondernemers verwacht dat de winstgevendheid stijgt of gelijk blijft en 89% van de ondernemers verwacht hun investeringen gelijk te kunnen houden of te kunnen verhogen dit jaar.
Aantal gewerkte uren daalt
Terwijl het aantal bedrijven met een vraagtekort oploopt, loopt het aantal gewerkte uren in de TMT-sector, die naast ICT ook telecom en media bevat, wat terug. In het eerste kwartaal van dit jaar werkten werknemers in de TMT-sector 0,5% minder dan in dezelfde periode vorig jaar. Het is voor het eerst sinds corona dat dit gebeurt. Minder gewerkte uren is vaak een goede indicator voor een wat tragere volumeontwikkeling. In dezelfde periode liepen de lonen van werknemers in de TMT-sector stevig op. In het vierde kwartaal van 2023 verdienden werknemers zo’n 8% meer dan in het jaar ervoor. Dit maakt dat TMT-sector een paar kwartalen heeft gehad met hogere arbeidskosten maar iets minder gewerkte uren.

Salarissen en vacatures

De omzetten van Nederlandse IT-dienstverleners groeiden stevig in de tweede helft van 2023, deels door een volumegroei van 3,5% en een gematigde prijsstijging. Salarisverhogingen zijn niet geheel doorberekend worden in de prijs. Dit komt omdat IT-dienstverleners vaak langlopende contracten met hun klanten afsluiten waardoor prijzen vaak langer vastliggen.
Aantal openstaande vacatures normaliseert

Het aantal vacatures in de TMT-sector blijft hoog, maar is wel weer bijna terug op het niveau van voor corona: een teken dat er een structureel tekort van ongeveer 20.000 FTE is in de sector. Tevens laat de geleidelijke terugloop van het aantal vacatures en de toename van het aantal gewerkte uren zien dat er de nodige nieuwe werknemers bij zijn gekomen, maar dat nu een deel van de bedrijven in de TMT-sector wat minder vraag ervaart. Hierdoor is er bij die bedrijven minder prikkel om nieuwe mensen aan te nemen.

Fusies en overnames

Wij verwachten dat het aantal overnames in de IT-dienstensector terugkomt op het niveau van 2020. Na de terugval van vorig jaar, als gevolg van hoge rentes, trekt de markt weer wat aan. Redenen hiervoor zijn de nog altijd hoge winstgevendheid van de sector, maar ook de terugkerende omzetten en de snelle digitalisering van de economie waardoor de vooruitzichten voor de sector erg goed blijven. Hierdoor blijft de sector ook interessant voor grote investeerders. Die door strategische overnames hopen een mooi rendement te maken.

Gerelateerd nieuws