De Europese uitgaven aan digitale transformatie (DX) bedragen dit jaar naar verwachting meer dan 550 miljard dollar. De investeringen zijn hiermee 15,98% hoger dan in 2022. De DX-uitgaven in Europa blijven naar verwachting tot 2026 met dubbele cijfers groeien, met een samengesteld jaarlijks groeipercentage van 16,1% voor de periode 2021-2026.
Dit voorspelt marktonderzoeker IDC in zijn meest recente Worldwide Digital Transformation Spending Guide. Investeringen vanuit de maakindustrie, professionele dienstverlening en procesindustrie drijven de DX-uitgaven verder op. Deze sectoren zijn in 2023 naar verwachting goed zijn voor meer dan een derde van de totale Europese DX-uitgaven.
Duurzaamheid is belangrijke prioriteit
Duurzaamheid is een belangrijke strategische prioriteit die de Europese digitale uitgaven een boost geeft naarmate het uitgroeit van een ‘nice-to-have’ tot een belangrijke motor voor klantbetrokkenheid, vertrouwen en bedrijfsontwikkeling. De uitgaven voor duurzaamheid groeien naar verwachting met samengesteld jaarlijks groeipercentage van 23,8% tot 2026 in Europa. Onder meer strenge regelgeving, toenemende verwachtingen van belanghebbenden en initiatieven om kosten te besparen als gevolg van de energieprijsstijgingen door de oorlog tussen Rusland en Oekraïne stimuleren hierbij in belangrijke mate de groei.
“Uitgaven voor digitale transformatie in Europa worden gedreven door vele factoren, waaronder de noodzaak voor Europese bedrijven om een sterke en geloofwaardige duurzaamheidsstrategie te ontwikkelen”, zegt Angela Vacca, senior research manager Customer Insights & Analysis bij IDC. “Bedrijven erkennen de zakelijke voordelen van een digital-first-strategie, waarbij duurzaamheid centraal staat, vooral bij Europese bedrijven die actief zijn in de productie-, transport- en nutssector.”
Ook investeringen in duurzaamheid stijgen
Europese uitgaven voor duurzaamheidsgerelateerde gebruiksscenario’s laten naar verwachting tussen 2022 en 2026 meer dan een verdubbeling zien. Het gaat daarbij onder meer om de optimalisatie en het beheer van hulpbronnen, evenals het representeren, volgen en rapporteren van CO2-emissies. De investeringen zijn het grootste in Duitsland, het Frankrijk en Verenigd Koninkrijk.
Petra Claessen, vice-voorzitter BTG en boardmember BTG Services: “Nagenoeg ieder bedrijf is vandaag de dag in belangrijke mate afhankelijk van digitale processen en systemen. Digitaal is in toenemende mate een belangrijke motor voor klantbetrokkenheid, vertrouwen en bedrijfsontwikkeling. Het is dan ook niet verrassend dat Europese bedrijven op grote schaal (blijven) investeren in digitale transformatie.”