Europese bedrijven geven dit jaar met 3,3 miljard dollar, omgerekend 3,2 miljard euro, zo’n 20 procent meer uit aan biometrie dan in 2021. Dat voorspelt marktonderzoeker IDC. De uitgaven aan biometrische technologie blijven voorlopig toenemen en komen in 2026 uit op 6,1 miljard dollar. De stijging komt naar op een samengestelde jaarlijkse groei (CAGR) van 18 procent.
Investeringen in biometrische oplossingen worden het komende jaar gedreven door een sterke behoefte om werknemers te ondersteunen met verbeterde ervaringen en innovatie op de werkvloer. De meeste Europese bedrijven gaan vingerafdruk-, gezichts- en spraakherkenning inzetten, wat vooralsnog de populairste vormen van authenticatie en identificatie zijn. Slechts een beperkt aantal Europese bedrijven kiest voor de inzet van ganganalyse – waarbij bewegingen van personen in kaart worden gebracht -, toetsaanslagdynamiek, handgeometrie of iris-/oogscanning. Deze laatstgenoemde biometrische oplossingen zijn voor specifieke situaties toepasbaar, meldt IDC.
Uitdagingen staan bedrijven niet in de weg
Hoewel biometrische oplossingen veel uitdagingen opleveren, zoals zorgen over privacy, veiligheid en vooroordelen (bias), voorspelt IDC in zijn Emerging Technology Survey 2021 dat 59 procent van de Europese bedrijven tegen 2023 biometrische oplossingen gebruikt. Zij zetten de technologie in ter versterking van de beveiliging en voor het geautomatiseerd managen van werknemers.
Toegangscontrole van faciliteiten, authenticatie van medewerkers voor gegevenstoegang en tijd- en aanwezigheidsbeheer van medewerkers zijn naar verwachting de meest populaire biometrische toepassingen. Finance neemt het voortouw qua adoptie voorspelt IDC, waarbij de meeste investeringen plaatsvinden rondom de aanpak van cyberbeveiliging, fysieke beveiliging en naleving van de regelgeving.
Innovatie, werknemerservaring en faciliteitsbeveiliging stimuleren
“Werkplekken transformeren en focus op biometrische oplossingen die innovatie, werknemerservaring en faciliteitsbeveiliging stimuleren zal van cruciaal belang zijn om ervoor te zorgen dat Europese bedrijven soepel opereren”, zegt Andrea Minonne, onderzoeksmanager en hoofd van Human Augmentation Research bij IDC. “De COVID-19-pandemie en de oorlog tussen Rusland en Oekraïne hebben veiligheidszorgen omzeild en duidelijk gemaakt hoe biometrie buitengewone resultaten kan opleveren en positieve gevolgen kan hebben voor zowel het bedrijfsleven als de samenleving.”
Petra Claessen, CEO van BTG en BTG Services: “Biometrie biedt interessante kansen voor bedrijven. Niet alleen als het gaat om beveiliging, maar zeker ook op het gebied van productiviteit. Zo kunnen bedrijven de toegang van medewerkers tot ruimten, systemen en middelen met biometrie beheren. Dit kan de toegang versnellen, de productiviteit verhogen en tegelijkertijd de werknemerservaring verbeteren.”