Smart City Expo World Congress brengt de toekomst van slimme en duurzame steden dichterbij
8 nov 2024De afgelopen week was Barcelona de place to be voor iedereen die met de ontwikkeling van smart cities actief is. Daar vond immers het Smart...
De uitgaven aan IT en zakelijke diensten in Europa stijgen dit jaar naar verwachting met 5,3% op jaarbasis stijgen tot 320,8 miljard dollar. Het samengestelde jaarlijkse groeipercentage (CAGR) voor de periode 2023-2027 bedraagt naar verwachting 5,6% voor West-Europa (WE) en 5,8% voor Centraal- en Oost-Europa (CEE).
Dit meldt IDC. De cijfers tonen volgens de marktonderzoeker de voortdurende veerkracht van de Europese dienstenmarkten in turbulente tijden. De uitgaven worden gedreven door investeringen in digitale mogelijkheden door ondernemingen en overheidsinstanties, die ernaar streven digital-first organisaties te worden.
5,4% groei in West-Europa
De dienstenmarkt in West-Europa kende in 2022 een bijna dubbelcijferige groei op jaarbasis, dankzij sterke prestaties van veel toonaangevende leveranciers van IT-diensten. IDC voorspelt een vertraging tot 5,4% groei voor 2023 als gevolg van de impact van de energiecrisis, de Russisch-Oekraïense oorlog en structurele veranderingen in investeringen in West-Europese landen. Een sterke opleving wordt pas in 2025 verwacht.
In de periode 2023-2027 zijn projectgeoriënteerde diensten naar verwachting het snelst groeiende segment, aangevoerd door uitgaven voor bedrijfsadvies en ontwikkeling van maatwerk applicaties. Binnen managed services verwacht IDC een aanzienlijke groei voor hostinginfrastructuurdiensten vanwege de aanhoudende vraag naar capaciteit voor hostingdiensten. In het onderwijs groeit de verschuiving naar digitale training als een directe impact van de COVID-19-pandemie, wat leidt tot een toename van de uitgaven voor gerelateerde ondersteunende diensten.
Organisaties zetten in op AI
“Europese organisaties onderzoeken mogelijkheden om AI in hun activiteiten te benutten, wat gaat leiden tot versnelde investeringen in projectgerichte diensten”, zegt Jiri Novotny, onderzoeksmanager voor software en bedrijfstoepassingen bij IDC. “Organisaties die processen naar de cloud willen migreren, investeren in het moderniseren van hun huidige applicaties door ze te verplaatsen naar hybride cloudinfrastructuren, opnieuw te ontwerpen in cloud-native applicaties of te verbeteren met nieuw ontwikkelde cloud-native applicaties.”
Organisaties richten zich tegelijkertijd op duurzaamheid als een kritieke strategische prioriteit in de prognoseperiode. Initiatieven op het gebied van duurzaamheid stimuleren voornamelijk investeringen in IT-consulting stimuleren, gevolgd door de ontwikkeling van maatwerk applicaties en nieuwe software.
De Centraal- en Oost-Europese markt blijft veerkrachtig, gedreven door de vraag naar digitale transformatie en IT-outsourcingdiensten. Projectgerichte uitgaven, inclusief softwareontwikkeling en maatwerk, zijn naar verwachting het snelst groeiende segment. Managed services volgen. Met name voortdurende investeringen in operationele optimalisatie dragen hieraan bij. Bovendien kan de politieke en economische situatie in de regio ook van invloed zijn op buitenlandse investeringen en EU-financieringsmogelijkheden in sommige landen, wat een remmende factor kan zijn die op de West-Europese markt niet aanwezig is.
In 2023 wordt een gematigde groei verwacht, met herstel in 2024 naarmate de macro-economische omstandigheden zoals inflatie, hoge energieprijzen en geopolitieke instabiliteit verbeteren.
‘Duurzaamheid niet uit het oog verloren’
Petra Claessen, vice-voorzitter BTG en boardmember BTG Services: “Ondanks de economisch onzekere tijden blijven Europese organisaties investeren in IT en diensten die hen ondersteunen bij het transformeren naar een digital-first organisatie. Zo onderzoeken veel Europese organisaties momenteel de inzet van AI, zetten partijen in op het migreren van processen naar de cloud en kiezen zij voor cloud-native applicaties. Het is goed om te zien dat duurzaamheid hierbij niet uit het oog wordt verloren en een kritieke strategische prioriteit is.”