Let op! Internet Explorer wordt niet meer ondersteund. Hierdoor kan de website mogelijk niet goed functioneren, gebruik een alternatieve browser om optimaal gebruik te maken van deze website. Klik hier om een alternatieve browser te downloaden.

BTG biedt een netwerk voor uitwisseling van kennis en ervaring over Telecommunicatie en ICT. De branchevereniging focust via expertgroepen op de volgende thema’s:

Terug naar nieuws

‘Ik wil mensen helpen’

6 jul 2023

Een reis naar Indonesië was voor de kitesurfer een wake-up call. “Als professioneel kitesurfer ben ik dagelijks in de natuur, de elementen zijnmijn speeltuin. In 2017 mocht ik voor mijn sponsor, Protest Sportswear, naar Indonesië voor een fotoshoot. Eenmaal aangekomen op een kleineiland, Sumbawa, besefte ik hoe mooi de natuur daar was. Het eiland was zo puur, zowel de mensen als de natuur, dat ik niet wist waar ik moestkijken. De shoot was een succes en een jaar later werden wij weer naar dezelfde plek terug gestuurd voor hetzelfde doel. Maar deze keer lag eronwijs veel plastic op het strand en in het water. Dit was voor mij de ommekeer. Ik besefte dat ik iets moest doen om dit tegen te houden.”

Spectaculaire acties

In datzelfde jaar vertrekt Roderick met professi- oneel fotograaf Rein Rijke naar Tanzania voor een fotoreportage. En niet zomaar een reportage. Hij gaater kitesurfen op een giftig meer dat een temperatuur van maar liefst 70 graden heeft. Aansluitend reist het duo naar IJsland om er op een gletsjer, tussen ijsschotsen en op een waterval, te kitesurfen. Het jaar erop zeilt hij samen met de fotograaf op een CO2-neutrale manier naar de poolcirkel om er onder het noorderlicht te kitesurfen. Roderick haalt met zijn spannende avonturen vaak het landelijk nieuws. Bovendien bereikt fotograaf Rein Rijke in 2021de finale van ‘Red Bull Illume’, met zijn foto’s van de tussen ijsbergen surfende Roderick. Met al deze wapen- feiten wordt de surfer vaak uitgenodigd om zijn verhaal voor het voetlicht te brengen. Hij vertelt zijn toehoorders dan over de schoonheid énde kwetsbaarheid van de natuur en wil ze meegeven dat wij met zijn allen ons steentje moeten bijdragen als wij de omgevingwillen behouden.

Plastic zak

Als Roderick hard aan het trainen is in aanloop naar de Olympische Spelen, achtervolgt het plastic probleem hem hierbij ook weleens tijdens een WK-wedstrijd bijvoorbeeld ligt Roderick aan kop, totdat hij wordt neergehaald door een plastic tas die net onder het wateroppervlak drijft en aan zijn foil (vin) blijft haken, resulterend in een teleurstellende 10e plek.

Met zijn reis naar de Olympische Spelen en de voorbereidingen van zijn nieuwe avonturen naar onder meer Groenland neemt hij stelling tegen klimaatverandering en wil zo ook anderen enthousiast maken voor deze missie. Roderick: “Het kitesurfen heeft mij sinds het begin alles gebracht wat ik tot op heden ken. Het heeft mij geluk, liefde, zekerheid, passie en een doel gegeven in het leven. Ik vind het daarom belangrijk om ook iets terug tegeven aan de maatschappij. Dit wil ik doen door mensen te inspireren, motiveren en aan te zetten tot bewegen, zowel mentaal als fysiek.“

Zorg voor zieke kinderen

Daarnaast hebben ook kinderen die in het ziekenhuis liggen zijn aandacht met oasisvr.nl. Daarmee verzorgt hij activiteiten met VR-brillen voor de jonge patiënten, zo vertelt Roderick. “Ik heb altijd een intrinsieke motivatie gevoeld om mensen (en vooral kinderen) te helpen, alleen wist ik nooit precies hoe. Ik wilde ook niet zomaar geld doneren aan een goed doel en dan mijzelf het gevoel geven dat ik er iets aan doe of heb gedaan. Ik wil de zelf mijn handen uit de mouwen steken. Destijds was ik al bezig om mijn avonturen vast te leggen op de camera, zodat ik dit aan mijn familie, vriendenen followers kon laten zien. Tijdens een van mijn reizen kwam ik iemand tegen die werkzaam was met Virtual Reality en toen was bij mij de linksnel gelegd. Kinderen die voor langere tijd op een ziekenhuis afdeling liggen, om verschillende redenen, kunnen met behulp van een VR-bril met mij de wereld rond reizen. Ik heb 360 graden video’s gemaakt in een VR-app waarbij ik de kinderen meeneem over de aarde, hen leer kitesurfen en vertel over alledaagse onderwerpen op de gaafste manier die er bestaat.”

Meerdere ambities

De komende tijd richt Roderick zijn vizier op de Olympische Spelen, die in de zomer van 2024 in Parijs wordengehouden. Zijn sport, kitefoilen, staat daarbij voor het eerst op het programma. Maar ook zijn maatschappelijke driveis dan niet ver weg. “Als sporter heb je vaak sportieve doelen, zoals die ene trick leren, hoger springen en beterworden. Zo heb ik als doel om een gooi te doen naar deelname aan de OlympischeSpelen. Tijdens mijn weg naar de Spelen probeer ik zoveel mogelijk mensen te bereiken en hen te inspireren, zodat ze bewuste keuzes maken in hun alledaagse leven, die kunnen bijdragen aaneen betere wereld.“

“Naast mijn sportieve ambities heb ik ook het doel om meer kracht te zetten achter onze projecten van The Last Line, Outdoor & Adventure Film & PhotographyProductions (thelastline.nl) en een van deze avonturen in Groenland. Door zoveel mogelijk mensen te bereiken via mijn sportieve en ‘The Last Line’-doelen probeer ik hen mee te nemen in mijn verhaal en hen aan te moedigen met de schoonheid van de natuur om bewuste keuzes te maken, zodat wij deze natuur kunnen beschermen en behouden.”

Gerelateerd nieuws