Let op! Internet Explorer wordt niet meer ondersteund. Hierdoor kan de website mogelijk niet goed functioneren, gebruik een alternatieve browser om optimaal gebruik te maken van deze website. Klik hier om een alternatieve browser te downloaden.

BTG biedt een netwerk voor uitwisseling van kennis en ervaring over Telecommunicatie en ICT. De branchevereniging focust via expertgroepen op de volgende thema’s:

Terug naar nieuws

ING: Impact van sancties en stijgende energieprijzen op IT-bedrijven is beperkt

21 mrt 2022

Sommige IT-bedrijven krijgen rechtstreeks te maken met de impact van de situatie in Oekraïne. Onder meer doordat zij werken met personeel uit de regio Oekraïne, Rusland en Wit-Rusland. De directe impact van economische sancties en stijgende energieprijzen op IT-bedrijven is echter beperkt.

Dit meldt ING in zijn sectorupdate voor de ICT-sector. “De oorlog is in eerste plaats een menselijke tragedie rond vrijheid en veiligheid. Sommige IT-bedrijven krijgen hier direct mee te maken doordat ze werken met personeel uit de regio Oekraïne, Rusland en Wit-Rusland. Het gebied staat bekend om de hoge dichtheid van IT’ers”, schrijft ING.

Directe impact is beperkt
De directe impact van economische sancties en stijgende energieprijzen op IT-bedrijven is slechts beperkt, meldt ING. Wel krijgen IT-bedrijven te maken met klanten in sectoren die mogelijk sterk geraakt worden. Denk hierbij aan bedrijven in de sectoren food en agri, transport en industrie.

Het conflict leidt tot angst voor een stijgende hoeveelheid cybercrime. Deze gevreesde toename blijft vooralsnog uit. Wel noemt ING extra waakzaamheid geboden. Het NCSC en Digital Trust Center organiseerde onlangs een webinar over het actuele dreigingsbeeld.

Petra Claessen, CEO van BTG en BTG Services: “Het zijn turbulente tijden waarin niet alleen economische sancties, maar ook stijgende energieprijzen van invloed zijn op bedrijven. Het is dan ook goed om te zien dat de impact van deze factoren op IT-bedrijven naar verwachting gering is. BTG roept zijn achterban op waakzaam te blijven op eventuele cyberincidenten, waarvan in relatie met het conflict een toename wordt gevreesd.”

Gerelateerd nieuws