Lenneke de Voogd over de rol van BTG als bruggenbouwer, ook met kennisplatform
19 dec 2024Sinds kort maakt Lenneke de Voogd deel uit van het bestuur van BTG. Na haar voortrekkersrol binnen het Do IoT Fieldlab maakt ze tegenwoordig vanuit...
De ICT-sector laat in 2021 – na stagnatie in 2020 – een groei van 2% zien, meldt ING. De investeringen in IT-projecten trekken langzaam aan en het detacheren van consultants herstelt verder. De door corona ingegeven digitale versnelling heeft bovendien structurele gevolgen. Zaken als e-commerce, online diensten en werken en leren op afstand zorgen dat organisaties blijvend meer inzetten op IT-dienstverlening, zoals cloud, hosting en software-abonnementen.
De digitalisering van de economie kreeg in 2020 door de corona-maatregelen een impuls. Thuiswerken en meer investeren in digitalisering zijn voor organisaties de twee belangrijkste structurele wijzigingen in hun bedrijfsvoering, blijkt uit een recente COEN-enquête. Terwijl bedrijven meer gebruik maken van diensten als beveiliging, werkplekken (denk aan notebooks) en software voor samenwerking, was er in 2020 minder vraag naar de implementatie van nieuwe systemen, onderhoud en vernieuwing van de bestaande IT-infrastructuur. Per saldo resulteerde dit in stabilisatie van de vraag.
Ondernemers optimistischer
IT-ondernemers zijn optimistischer over 2021. Het aantal bedrijven dat op korte termijn omzetgroei verwacht neemt toe. In het 4e kwartaal van 2020 waren er meer bedrijven die op groei dan op krimp rekenen. Ook de verwachtingen omtrent de winstgevendheid lijken te verbeteren. Een opvallende ontwikkeling is de forse daling in het aantal bedrijven dat een tekort aan personeel als groeibelemmering ziet. Waarschijnlijk is dit een kortdurend effect, omdat op langere termijn wel degelijk opnieuw een tekort aan IT-personeel wordt voorzien.
“Investeringen vormen in veel gevallen de basis voor innovatie, iets wat bedrijven kan helpen sterker uit de COVID-19 pandemie te komen. Het is dan ook goed om te zien dat investeringen in IT-projecten aantrekken en de digitale versnelling door de pandemie structurele gevolgen heeft”, zegt Petra Claessen, directeur BTG/TGG.
Meer informatie over het ING onderzoek is hier beschikbaar.