Lenneke de Voogd over de rol van BTG als bruggenbouwer, ook met kennisplatform
19 dec 2024Sinds kort maakt Lenneke de Voogd deel uit van het bestuur van BTG. Na haar voortrekkersrol binnen het Do IoT Fieldlab maakt ze tegenwoordig vanuit...
De energiekosten van telecomproviders zijn afgelopen jaar verdubbeld. Doordat energiekosten slechts een relatief beperkte impact hebben op de partijen, kunnen zij de hogere energiekosten echter relatief eenvoudig opvangen. Zij zetten onder meer in op duurzame energiebronnen.
Dit blijkt uit een analyse van ING. De financiële organisatie schat dat ongeveer twee procent van de totale kosten van telecomproviders bestaan uit energiekosten. Het gaat om een relatief klein percentage, waardoor de impact van de hogere energiekosten relatief beperkt is.
Duurzame energiebronnen als alternatief
Met het oog op de gestegen energiekosten zetten telecombedrijven daarom in op kostenreductieprogramma’s, het verminderen van de energiebehoefte en het inkopen van duurzame energie. Ook richten zij zich op het terugdringen van hun CO2-emissies.
Als voorbeeld noemt ING Deutsche Telekom, dat een omvangrijke Power Purchase Agreement (PPA) voor duurzame energie sloot. Dit biedt bescherming tegen de stijgende energieprijzen en verlaagt tegelijkertijd de CO2 footprint. ING verwacht dat meer telecomproviders dergelijke deals gaan sluiten.
‘Hogere energiekosten zijn van tijdelijke aard’
ING verwacht dat de hogere energiekosten van tijdelijke aard zijn. Het wijst hierop op de daling van de gasprijs ten opzichte van de verhoogde prijsniveau’s in 2022. ING schat dat Europese telecomproviders gemiddeld voor 60 euro per MWh aardgas kunnen inkopen. Dit is hoog ten opzichte van het gemiddelde over langere tijd, maar vergelijkbaar met de prijsniveau’s van 2021.
Petra Claessen, Vice-voorzitter BTG en boardmember BTG Service: “De hogere energieprijzen treffen alle bedrijven en sectoren, iets waarop de telecomsector geen uitzondering is. Doordat energiekosten een relatief beperkt aandeel uitmaken van de totale kosten van telecomproviders is de impact echter beperkt en kunnen telecomproviders de hogere energiekosten relatief goed opvangen. Het is goed nieuws dat hierbij meer aandacht is voor duurzaamheid en telecomproviders kijken naar duurzame energiebronnen als alternatief.”
Meer informatie over de analyse van ING is hier beschikbaar.