Let op! Internet Explorer wordt niet meer ondersteund. Hierdoor kan de website mogelijk niet goed functioneren, gebruik een alternatieve browser om optimaal gebruik te maken van deze website. Klik hier om een alternatieve browser te downloaden.

BTG biedt een netwerk voor uitwisseling van kennis en ervaring over Telecommunicatie en ICT. De branchevereniging focust via expertgroepen op de volgende thema’s:

Terug naar nieuws

Invest-NL neemt initiatief voor nieuw fonds voor scaleups

9 okt 2024

Staatsinvesteringsfonds Invest-NL overweegt een deel van de extra miljoenen die het kabinet-Schoof heeft toegezegd in een nieuw fonds te stoppen. De staatsinvesteerder wil samen met pensioenfondsen, ontwikkelingsmaatschappijen en private partijen de mogelijkheden onderzoeken voor een zogenoemd fonds-in-fonds. Met zo’n constructie kan Invest-NL rendementsrisico’s via garanties gedeeltelijk afdekken en wordt het voor pensioenfondsen aantrekkelijker om in te stappen, schrijft het FD. Pensioenfondsen zijn over het algemeen nogal huivering om in te stappen in risicovolle start- en scale-ups.

Petra Claessen, voorzitter BTG: “Innovatie is cruciaal voor de groei van onze digitale economie, en dat vraagt om solide kapitaalstromen. Start- en scale-ups spelen hierin een sleutelrol, en BTG verwelkomt initiatieven zoals het Dutch Impact Growth Fund. Dit fonds biedt kansen om samen met pensioenfondsen en andere partijen risicokapitaal beschikbaar te stellen voor technologische doorbraken. Als branchevereniging willen wij hier een actieve rol in spelen, zowel als aanjager van samenwerking als kennispartner, om de groeimogelijkheden van onze digitale sector te ondersteunen.”

Groeifonds pur sang

Zelf wil Invest-NL 200 miljoen euro in dit fonds met als werktitel ‘Dutch Impact Growth Fund’ steken. Dat moet op ‘niet al te lange termijn’ een omvang krijgen van 600 miljoen tot 1 miljard euro. Het kapitaal is bedoeld om scaleups door te laten groeien tot volwaardige bedrijven. Ceo Rinke Zonneveld: “Het is allemaal nog prematuur, toch merken we dat de bereidheid om hierin te investeren groter wordt. Als we ons toekomstig verdienvermogen willen behouden dan moeten we gezamenlijk grootschalig durven investeren in startups en scale-ups. Dit is geheel en al in lijn met het recente rapport van Mario Draghi. En daarvoor zijn grotere private investeringsfondsen nodig. Daarbij kunnen pensioenfondsen een belangrijke rol spelen, zoals investeringen in bijvoorbeeld Innovation Industries afgelopen jaren hebben laten zien.

NL-Invest heeft hierbij ook goed gekeken hoe vergelijkbare initiatieven in ons omringende landen zoals België, Duitsland en Denemarken tot stand zijn gekomen.

Samen met de pensioenfondsen zetten we nu een volgende stap: een gezamenlijk fonds-in-fonds vehikel van idealiter €1 miljard met als werktitel “Dutch Impact Growth Fund”. Hiermee willen we gezamenlijk gaan investeren in Nederlandse venture capital-fondsen opdat zij de opschaling van onze veelbelovende technologische startups en scale-ups kunnen financieren.

Wij willen hier onze nek voor uitsteken door zelf mee te investeren in het fonds en het voor pensioenfondsen aantrekkelijker te maken in te stappen. Graag zetten wij de volgende stap! Voor een duurzamer en innovatiever Nederland.”

De plannen werden bekend gemaakt tijdens het start-up event Level Up 2024 in Eindhoven. De Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM) organiseerde hier, samen met PME pensioenfonds, een diner voor pensioenfondsen, andere investeerders en vertegenwoordigers van onder andere Techleap, European Investment Bank (EIB), European Investment Fund (EIF) Ministry of Economic Affairs), de Nederlandse Vereniging van Participatiemaatschappijen (NVP) en lokale bestuurders zoals Jeroen Dijsselbloem, Martijn van Gruijthuijsen en Stijn Steenbakkers.

Gerelateerd nieuws