De wereldwijde uitgaven aan cloudinfrastructuurdiensten stegen in het eerste kwartaal van 2022 met 34 procent tot 55,9 miljard dollar. Volgens marktonderzoeker Canalys komt de groei voort uit het feit dat organisaties prioriteit gaven aan digitaliseringsstrategieën om de marktuitdagingen het hoofd te bieden.
Volgens de nieuwste data van Canalys lagen de uitgaven meer dan 2 miljard dollar hoger dan in het voorgaande kwartaal (sequentieel) en 14 miljard dollar hoger meer dan in het eerste kwartaal van 2021 (jaar-op-jaar). De top drie cloudserviceproviders profiteerde van de toegenomen acceptatie en schaal, en groeide gezamenlijk met 42 procent op jaarbasis.
Cloud-enabled bedrijfstransformatie is een prioriteit geworden nu organisaties te maken hebben met wereldwijde supply chain-problemen, cyberbeveiligingsbedreigingen en geopolitieke instabiliteit, stelt de marktonderzoeker. Organisaties van elke omvang en vertical wenden zich tot de cloud om flexibiliteit en veerkracht te garanderen bij het aangaan van deze uitdagingen.
Investeringen mkb in cloudinfrastructuur
Met name het mkb heeft investeringen in cloudinfrastructuurdiensten gestimuleerd om de migratie van werklast, gegevensopslagservices en cloud-native applicatie-ontwikkeling te ondersteunen. Tegelijkertijd zetten tekorten aan infrastructuurhardware en de dreiging van verdere prijsinflatie veel grote ondernemingen ertoe aan om te investeren in grootschalige, meerjarige cloudcontracten om vooraf kortingen vast te leggen bij de hyperscalers.
Alle grote cloudproviders hebben daardoor de orderportefeuilles fors zien toenemen, die nu wereldwijd enkele honderden miljarden dollars bedragen. Deze groei stimuleert op zijn beurt het belang van cloudmarktplaatsen als verkoopkanaal voor software en beveiliging van derden, aangezien bedrijven deze cloudverplichtingen willen afbranden, waardoor het infrastructuurverbruik verder wordt aangewakkerd.
“Cloud is nog steeds een populaire markt en transformatiestrategieën benadrukken de digitale veerkracht om de marktuitdagingen van vandaag en morgen het hoofd te bieden”, zegt Canalys Research Analyst Blake Murray. “Om effectief én veerkrachtig te zijn, wenden klanten zich tot kanaalpartners met de technische en adviesvaardigheden om hen te helpen hyperscaler-cloudservices effectief te omarmen.”
Werven van talent
De best presterende cloudpartners verdubbelen hun certificeringsinspanningen en het werven van talent met vaardigheden rond cloudservices van hyperscalers. Wereldwijde systeemintegrators, waaronder Accenture, Atos, Deloitte, HCL Technologies, TCS, Kyndryl, Tech Mahindra en Wipro, voegen tienduizenden cloudingenieurs en -consultants toe aan hun personeelsbestand. Dit komt ook voort uit acquisities van specialisten op het gebied van ontwikkeling en migratie van cloudapplicaties, evenals de lancering van nieuwe merken voor cloudservices. Kleinere consultants, resellers, serviceproviders en distributeurs volgen vergelijkbare strategieën, aangezien klanten uit het middensegment en het mkb ook ondersteuning vragen bij cloudadoptie.
“Naarmate de use-cases voor cloudinfrastructuurdiensten toenemen, neemt ook de potentiële complexiteit toe, en we zien dat hybride en multi-cloudimplementaties gemeengoed zijn in de markt”, zegt Canalys Research Analyst Yi Zhang. “De hyperscalers investeren in snelle kanaalontwikkeling en partners reageren naarmate de kansen groeien.”
AWS is marktleider
Amazon Web Services (AWS) is marktleider in het eerste kwartaal van 2022, goed voor 33 procent van de totale uitgaven na een groei van 37 procent op jaarbasis. Het bedrijf breidt zijn wereldwijde aanwezigheid uit door de lancering van 16 Lokale Zones in de VS te lanceren en aankondiging van plannen voor het toevoegen van 32 extra Lokale Zones in 26 landen.
AWS haalde daarnaast belangrijke nieuwe klanten binnen, met een focus op telecombedrijven zoals T-Systems, Verizon en Telefónica. De hyperscaler verbeterde ook zijn relatie met Tech Mahindra om een automatiseringsplatform aan te sturen om de acceptatie van 5G-netwerken voor telecommunicatiebedrijven te versnellen.
Groter marktaandeel voor Microsoft Azure
Microsoft Azure is in het eerste kwartaal de op één na grootste cloudserviceprovider en groeide met 46 procent tot een marktaandeel van 21 procent. Een versnelling van grote, langlopende cloudcontracten heeft bijgedragen aan die groei, waarbij Microsoft het aantal Azure-contracten verdubbelde tot meer dan 100 miljoen dollar in vergelijking met het eerste kwartaal van vorig jaar.
Microsoft is ook sterk bezig met het afstemmen van zijn nieuwe Cloud Partner-programma om de Azure-activiteiten via het kanaal een boost te geven. Dit programma is vorige maand onthuld en wordt in oktober gelanceerd. Te midden van brede wijzigingen in channelprogramma’s in Microsoft’s New Commerce Experience (NCE), heeft het Cloud Solution Provider-programma fase twee van zijn implementatie bereikt met wijzigingen in het Azure-aanbod en nieuwe partnerkredieten en incentives.
Snelste groei voor Google Cloud
Google Cloud is de snelst groeiende cloud-infra-aanbieder in de top drie, met een omzetstijging van 54 procent in het laatste kwartaal. Het bedrijf is goed voor 8 procent van de markt. Google Cloud blijft zich richten op digitale soevereiniteit, analyse, AI en cyberbeveiliging als belangrijkste onderscheidende factoren voor GCP. Met de overname van Mandiant versterkt het bedrijf zijn cloud-security.
Google Cloud investeert fors in het uitbreiden van zijn regionale datacentervoetafdruk wereldwijd, terwijl het samenwerkt met onder meer Mahindra om zijn datacenters naar GCP te migreren. De cloud-dochter van Alphabet blijft zich ook tot kanaalpartners wenden voor een groter klantenbereik, schaal en verkoopefficiëntie. Zo wil het de operationele verliezen in zijn cloudactiviteiten verminderen, die volgens Canalys in het eerste kwartaal 931 miljoen dollar bedroegen.
Het bedrijf kondigde een herschikking aan om zijn ecosysteem- en kanaalverkoopteams samen te brengen en beloofde de komende jaren de uitgaven aan zijn partnerecosysteem te verdubbelen, inclusief co-marketing en training.