Let op! Internet Explorer wordt niet meer ondersteund. Hierdoor kan de website mogelijk niet goed functioneren, gebruik een alternatieve browser om optimaal gebruik te maken van deze website. Klik hier om een alternatieve browser te downloaden.

BTG biedt een netwerk voor uitwisseling van kennis en ervaring over Telecommunicatie en ICT. De branchevereniging focust via expertgroepen op de volgende thema’s:

Terug naar nieuws

Investeringen in start-ups rond kwantumtechnologie bereiken recordhoogte van 2,35 miljard dollar

26 apr 2023

De totale jaarlijkse investeringen in startende bedrijven in kwantumtechnologie heeft een recordhoogte van 2,35 miljard dollar bereikt. De groei op jaarbasis bedroeg tegelijkertijd slechts 1%. Ongeveer twee derde (68%) van alle QT-investeringen in startende ondernemingen sinds 2001 vond plaats in 2021 en 2022.

Dit blijkt uit cijfers dat adviesbureau McKinsey deelt in zijn jaarlijkse Quantum Technology Monitor. Het rapport geeft een overzicht van de wereldwijde spelers op het gebied van kwantumtechnologie en investeringen, evenals de volwassenheid van verschillende industrieën ten opzichte van kwantumtechnologie. De vier industrieën die waarschijnlijk de eerste economische impact van kwantumcomputing gaan zien zijn de automobielsector, de chemische sector, de financiële diensten en de biowetenschappen. De sectoren winnen naar verwachting tegen 2035 tot 1,3 biljoen dollar aan waarde.

Kloof op arbeidsmarkt krimpt
Hoewel er nog steeds een tekort is aan talent, lijkt de kloof het afgelopen jaar kleiner te zijn geworden. McKinsey stelt dat dit mede te danken is aan universiteiten die nieuwe masteropleidingen in kwantumtechnologieën hebben opgezet. De Europese Unie kent het grootste aantal en de grootste concentratie van talent op het gebied van kwantumtechnologie.

Het ecosysteem rondom kwantumtechnologie telt in totaal 350 start-ups. McKinsey meldt dat het tempo van de oprichting van start-ups geen gelijke tred houdt met de investeringen.

Petra Claessen, Vice-Voorzitter BTG en Boardmember BTG Services: “Kwantumtechnologie kan zeer interessante mogelijkheden bieden, onder meer wat betreft cybersecurity, simulaties, het analyseren van data en ondersteunen van kunstmatige intelligentie (AI). Het recordbedrag van 2,35 miljard dollar dat partijen inmiddels op jaarbasis in start-ups in kwantumtechnologie investeringen weerspiegelt de grote kansen die de technologie biedt. De sectoren die profijt kunnen hebben van de technologie zijn zeer divers en variëren van de zorg en financiële sector tot maakindustrie, techsector en overheid.”

Gerelateerd nieuws