Let op! Internet Explorer wordt niet meer ondersteund. Hierdoor kan de website mogelijk niet goed functioneren, gebruik een alternatieve browser om optimaal gebruik te maken van deze website. Klik hier om een alternatieve browser te downloaden.

BTG biedt een netwerk voor uitwisseling van kennis en ervaring over Telecommunicatie en ICT. De branchevereniging focust via expertgroepen op de volgende thema’s:

Terug naar nieuws

IT’er wil uitdaging en balans werk-privé

5 feb 2020

Het aantal vacatures voor IT-functies is vorig jaar met bijna 30 procent opnieuw gestegen. De vraag is dus wat werkgevers moeten doen om de schaarse IT’er aan boord te krijgen. Uit de recente Salary Survey 2020 van analistenfirma Robert Walters blijkt dat IT’ers uitgedaagd willen worden en een goede balans willen tussen werk en vrije tijd.

De belangrijkste factor voor werktevredenheid onder IT’ers is een uitdagende functie, blijkt uit het onderzoek van Robert Walters. Op een tweede plaats staan een goede werk-privé balans en (vooral) de mogelijkheid om thuis te werken of hun eigen uren in te delen. De meesten van hen (79 procent) is tevreden over de mogelijkheden die ze krijgen om flexibel of thuis te werken. Ook over de invloed die ze hebben op het succes van de organisatie zijn twee op de drie IT-professionals erg te spreken. Slechts 5 procent van de IT’ers geeft aan dat de impact van zijn werk niet duidelijk zichtbaar is.

‘Purpose’ niet aan IT’ers besteed

Een aantrekkelijke purpose statement vinden IT’ers de minst belangrijke factor bij het kiezen van een nieuwe baan. Ook een bekende merknaam gaat IT-professionals volgens Robert Walters niet binnenhalen. Meer dan de helft van hen zegt namelijk geen waarde te hechten aan de bekendheid van het bedrijf waarvoor ze werken.

Interimmers positiever dan vaste werknemers

Opvallend genoeg zijn IT’ers die op interim-basis werken positiever over de inhoud van hun functie dan IT’ers in vaste dienst. Van de professionals werkzaam in vaste dienst, geeft 69 procent aan tevreden te zijn met zijn taken en verantwoordelijkheden. Van de interim IT professionals is 86 procent tevreden met de inhoud van zijn huidige interim-opdracht.

Salarissen stijgen opnieuw

Goed gekwalificeerde IT-professionals met kennis van de Nederlandse taal zijn behoorlijk schaars. Vooral specialisten in business intelligence en machine learning zijn bijna niet meer te vinden en kunnen flinke salarissen vragen, blijkt uit de Salary Survey.

Negen op de tien IT-professionals hebben vorig jaar een salarisverhoging ontvangen. Ook dit jaar verwachten IT’ers meer te gaan verdienen. Twee op de drie interim-professionals verwacht een stijging in inkomen, tegenover 78 procent van de werknemers in vaste functies. Het merendeel van de IT-professionals werkzaam op interim-basis verwacht zelfs dat zijn inkomen meer dan 10 procent gaat stijgen.

Carrièrestap of internationaal avontuur

Negen op de tien IT’ers staan open voor een nieuwe baan, zelfs als zij niet actief op zoek zijn. De meest genoemde reden om te switchen van functie, is het kunnen maken van een carrièrestap, of het uitzicht op inhoudelijke ontwikkeling. Ook een internationale carrière staat hoog op het wensenlijstje van menig IT’er. Een op de vijf zou zijn huidige baan opgeven voor een uitstapje naar het buitenland.

Gerelateerd nieuws