Lenneke de Voogd over de rol van BTG als bruggenbouwer, ook met kennisplatform
19 dec 2024Sinds kort maakt Lenneke de Voogd deel uit van het bestuur van BTG. Na haar voortrekkersrol binnen het Do IoT Fieldlab maakt ze tegenwoordig vanuit...
De werkzame Nederlandse beroepsbevolking moderniseert, digitaliseert en flexibiliseert in rap tempo. De coronapandemie jaagt dit sinds vorig jaar verder aan, wat resulteert in een versnelde groei van het aantal zzp’ers. Ook is er meer vraag naar specialistische kennis en zijn er te weinig hooggeschoolde vakmensen in onder andere de IT.
Dit blijkt uit onderzoek van HR-dienstverlener HeadFirst Group en specialist in arbeidsmarkt data Intelligence Group. Zij zien een groei van automatisering, robotisering en digitalisering. Het gevolg is meer vraag naar specialistische kennis en zorgt voor een tekort aan hooggeschoolde vakmensen, vooral in de IT en techniek. Deze tendens brengt dat organisaties een voortdurende behoefte hebben aan hulp bij het werven van kandidaten en dwingt uit te gaan van de mensen zelf, om wie ze zijn en wat ze kunnen. Dat daar een contractuele vastlegging en een betaling bij hoort wordt daarmee bijzaak.
Tussen 2018 en nu groeide de Nederlandse beroepsbevolking van 8,8 miljoen naar bijna 9 miljoen personen. Op dit moment is ongeveer 16,6 procent daarvan zzp’er. Mede door COVID-19 is de groei van het aantal zzp’ers het afgelopen jaar versneld. Er was een verschuiving zichtbaar van uitzenden naar het inhuren van zelfstandigen.
Han Kolff, CEO HeadFirst Group, weet dat technologie heel belangrijk kan zijn op HR-gebied. “Steeds meer organisaties kloppen aan om aan de slag te gaan met data. Met als doel: de eigen prestaties af te zetten tegen die van de markt, om goed onderbouwde besluiten te kunnen nemen en de HR-strategie te optimaliseren.”
Petra Claessen, de directeur van BTG/TGG, is zich al langer bewust van de bestaande uitdagingen. “De vraag naar goede IT’ers zal in de toekomst alleen maar verder toenemen. De enige manier om het probleem structureel op te lossen, is jonge mensen enthousiast maken voor de sector. Niet voor niets zoeken wij heel sterk de verbinding met het onderwijs en met young professionals. Zij zijn de toekomst. Onze sector heeft die mensen heel veel te bieden en wij zien het als een belangrijke taak om dat beeld uit te dragen.”