Let op! Internet Explorer wordt niet meer ondersteund. Hierdoor kan de website mogelijk niet goed functioneren, gebruik een alternatieve browser om optimaal gebruik te maken van deze website. Klik hier om een alternatieve browser te downloaden.

BTG biedt een netwerk voor uitwisseling van kennis en ervaring over Telecommunicatie en ICT. De branchevereniging focust via expertgroepen op de volgende thema’s:

Terug naar nieuws

ITU publiceert een raamwerk voor de ontwikkeling van mondiale 6G-standaarden

6 dec 2023

De Internationale Telecommunicatie Unie (ITU) heeft het raamwerk voor de ontwikkeling van 6G-standaarden  gepubliceerd, dat vorige maand werd goedgekeurd door de ITU Radiocommunication Assembly (RA).

Met de officiële publicatie van het raamwerk kan de Radiocommunicatiesector (ITU-R) van de ITU nu verder gaan met het definiëren van technische vereisten, het indieningsproces en de evaluatiecriteria voor potentiële IMT-2030 6G-radio-interfacetechnologieën.

“BTG is zeer actief betrokken bij de innovaties van 5G en ook bij de opstart van de volgende generatie netwerken 6G. Zo zijn we een zeer actieve partner in het DO IoT Fieldlab en maken we deel uit van het Future Network Services (FNS) Consortium, waarmee we gezamenlijk tussen 2024-2029 een sterk Nederlands 6G-ecosysteem willen ontwikkelen”, aldus  Petra Claessen, Voorzitter BTG en Boardmember BTG Holding bv.

Volgens de ITU kunnen bedrijven en brancheverenigingen begin 2027 beginnen met het indienen van voorstellen voor de IMT-2030 Radio Interface Technology (RIT) bij ITU-R. Deze inzendingen zullen worden beoordeeld aan de hand van de minimumeisen die zijn gesteld door ITU-R Working Party 5D, met als doel om tegen 2030 een definitieve reeks 6G-technologienormen goed te keuren.

Het IMT-2030-framework identificeert 15 specifieke mogelijkheden voor 6G-technologie, waarvan er negen zijn afgeleid van bestaande 5G-systemen.

Beoogde gebruiksscenario’s voor 6G omvatten meeslepende interactieve video, intelligente industriële toepassingen, waaronder telegeneeskunde en het beheer van energie- en elektriciteitsnetwerken, verbeterde alomtegenwoordige connectiviteit, vooral in afgelegen en dunbevolkte gebieden, uitgebreide IoT-apparaten en -apps, ondersteuning voor AI-aangedreven toepassingen en geïntegreerde multifunctionals. -dimensionale detectie gecombineerd met uiterst nauwkeurige positionering om de ondersteunde navigatie te verbeteren.

De ITU zegt dat 6G ook wordt ontwikkeld met de bedoeling om te helpen voorzien in de behoefte aan meer ecologische, sociale en economische duurzaamheid, en ook om de doelstellingen van de Overeenkomst van Parijs van het Raamverdrag van de Verenigde Naties inzake klimaatverandering te ondersteunen.

“Door overeenstemming te bereiken over een weg vooruit op het gebied van 6G hebben de ITU-lidstaten een belangrijke stap gezet om ervoor te zorgen dat technische vooruitgang synoniem is met betaalbaarheid, veiligheid en veerkracht – ter ondersteuning van duurzame ontwikkeling en digitale transformatie overal”, aldus ITU-secretaris-generaal Doreen Bogdan. Martijn in een verklaring.

 

“Mobiele communicatie staat centraal in onze inspanningen om ervoor te zorgen dat iedereen betekenisvol verbonden is”, zegt Doreen Bogdan-Martin, secretaris-generaal van de ITU. “Door overeenstemming te bereiken over een weg vooruit op het gebied van 6G hebben de ITU-lidstaten een belangrijke stap gezet om ervoor te zorgen dat technische vooruitgang synoniem is met betaalbaarheid, veiligheid en veerkracht – ter ondersteuning van duurzame ontwikkeling en digitale transformatie overal.”

De ITU-R-aanbeveling vertegenwoordigt aanzienlijke vooruitgang in de ontwikkeling en implementatie van wereldwijd geaccepteerde standaarden voor mobiele systemen die 6G gebruiken. Alle voorgaande generaties mobiele telecommunicatie – analoog mobiel (1G), digitaal mobiel (2G), IMT – 2000 (3G), IMT‑Advanced (4G) en IMT‑2020 (5G) – werden ook gestandaardiseerd via ITU.

“Terrestrische draadloze systemen die in het kader van IMT-2030 zullen worden ontwikkeld, zullen naar verwachting de volgende golf van innovatieve radiocommunicatiesystemen aandrijven, digitale gelijkheid bevorderen en universele connectiviteit bevorderen”, zegt Mario Maniewicz, directeur van het ITU Radiocommunicatiebureau. “De publicatie van de aanbeveling over toekomstige 6G mobiele technologieën is een bewijs van ITU’s al lang bestaande multi-stakeholder aanpak die de ontwikkeling van wereldwijd geaccepteerde technische en regelgevende oplossingen garandeert.”

Voor de volgende fase van de 6G-ontwikkeling zullen bedrijven en brancheverenigingen begin 2027 voorstellen indienen voor de IMT-2030 Radio Interface Technology (RIT) ter overweging door ITU-R. Deze inzendingen zullen vervolgens worden beoordeeld aan de hand van de overeengekomen minimumvereisten, opgesteld door ITU’s deskundige groep voor IMT-systemen ( ITU-R Working Party 5D ), met het vooruitzicht om tegen 2030 een definitieve reeks 6G-technologiestandaarden goedgekeurd te krijgen.

De IMT-2030 Framework Recommendation identificeert 15 mogelijkheden voor 6G-technologie. Negen van die mogelijkheden zijn afgeleid van bestaande 5G-systemen.

IMT-2030 zal naar verwachting ook helpen tegemoet te komen aan de behoefte aan meer ecologische, sociale en economische duurzaamheid, en ook de doelstellingen van de Overeenkomst van Parijs van het Raamverdrag van de Verenigde Naties inzake klimaatverandering ondersteunen.

Verwachte gebruiksscenario’s voor 6G zijn onder meer:

  • Meeslepende communicatie om gebruikers een rijke en interactieve video-ervaring te bieden.
  • Hyperbetrouwbare communicatie met lage latentie om de opschaling van intelligente industriële toepassingen mogelijk te maken, waaronder telegeneeskunde en het beheer van energie- en elektriciteitsnetwerken.
  • Verbeterde alomtegenwoordige connectiviteit, vooral in landelijke, afgelegen en dunbevolkte gebieden, met als doel de digitale kloof te overbruggen.
  • Massale communicatie om een ​​uitgebreid gebruik van Internet of Things (IoT)-apparaten en -toepassingen in slimme steden, intelligente transportsystemen en sectoren zoals gezondheidszorg, landbouw, energie en milieumonitoring te omvatten.
  • Kunstmatige intelligentie (AI) en communicatie ter ondersteuning van door AI aangedreven toepassingen.
  • Geïntegreerde multidimensionale detectie om geassisteerde navigatie en uiterst nauwkeurige positionering te verbeteren, inclusief object- en aanwezigheidsdetectie, lokalisatie, beeldvorming en mapping.

De Radiocommunicatievergadering van de ITU, gehouden tussen 13 en 17 november, heeft ook overeenstemming bereikt over “IMT-2030” als de technische referentie voor de nieuwste generatie internationale mobiele telecommunicatie en heeft de beginselen bijgewerkt ( Resolutie ITU-R 65 ) voor de toekomstige ontwikkeling van IMT voor 2030 en voorbij.

Meer informatie is beschikbaar op de IMT-2030 website

 

Gerelateerd nieuws