Lenneke de Voogd over de rol van BTG als bruggenbouwer, ook met kennisplatform
19 dec 2024Sinds kort maakt Lenneke de Voogd deel uit van het bestuur van BTG. Na haar voortrekkersrol binnen het Do IoT Fieldlab maakt ze tegenwoordig vanuit...
De eerder voorgestelde coronanoodwet wordt door het kabinet aangepast. Onder meer de Raad van State en Autoriteit Persoonsgegevens lieten zich kritisch uit over de app. De belangrijkste wijziging is dat het nieuwe wetsvoorstel niet langer de corona-app omvat.
Dit melden het AD en de NOS op basis van Haagse bronnen. Het kabinet vreest dat het eerdere wetsvoorstel niet kan rekenen op een Kamermeerderheid en past de wet daarom nu aan. De exacte aanpassingen zijn nog onduidelijk; naar verwachting wordt het aangepaste wetsvoorstel aanstaande vrijdag gepresenteerd.
Corona-app ligt gevoelig
Een van de bronnen meldt dat met name de corona-app gevoelig lag in de eerdere versie. “Dit wekte alleen maar de suggestie dat deze verplicht zou kunnen worden, hoewel juist expliciet in de wet stond dat dit niet zo is”, zegt de bron tegen het AD.
Ook was er kritiek op het plan om de politie via de wet de mogelijkheid te geven in te grijpen in woningen van burgers. Dit kon volgens het eerdere concept indien hiervoor een ‘noodzaak’ bestaat. Deze alinea’s worden eveneens geschrapt.
Meer duidelijkheid geven
De noodwet is bedoeld om coronamaatregelen juridisch beter te onderbouwen, aangezien zij nu nog per noodverordening zijn geregeld. Deze noodverordeningen worden opgelegd door de minister in samenwerking met burgemeesters. De Tweede Kamer of een gemeenteraad kan pas achteraf kritiek geven. Nu de coronapandemie langer duurt dan verwacht wil het kabinet de maatregelen vastleggen in een noodwet. Hoe lang de noodwet van kracht wordt, is nog niet duidelijk. In het eerdere voorstel was deze periode nog een jaar, maar dat wordt volgens een bron van het AD verkort. Indien nodig kan de noodwet worden verlengd, iets waarvoor een Kamermeerderheid nodig is.