Let op! Internet Explorer wordt niet meer ondersteund. Hierdoor kan de website mogelijk niet goed functioneren, gebruik een alternatieve browser om optimaal gebruik te maken van deze website. Klik hier om een alternatieve browser te downloaden.

BTG biedt een netwerk voor uitwisseling van kennis en ervaring over Telecommunicatie en ICT. De branchevereniging focust via expertgroepen op de volgende thema’s:

Terug naar nieuws

Keysight Technologies coördineert pan-Europees testbed voor 6G-experimenten

5 jan 2023

Keysight Technologies bundelt de krachten van zestien andere organisaties. Zij creëren samen 6G-SANDBOX, een pan-Europees testbed voor 6G-experimenten en de validatie van de mogelijkheden van 5G-Advanced en 6G. Keysight treedt hierbij op als projectcoördinator.

6G-SANDBOX is een van de 35 projecten die door de Smart Networks and Services Joint Undertaking (SNS JU) zijn gelanceerd. SNS JU is in 2021 door de Europese Commissie opgericht ter ondersteuning van de ontwikkeling van slimme communicatiecomponenten, -systemen en -netwerken die van essentieel belang zijn in het realiseren van een Europese toeleveringsketen voor geavanceerde 5G- en 6G-technologieën.

EU-brede experimentatieplatforms
Het project is gericht op de ontwikkeling van EU-brede experimentatieplatforms voor het testen van veelbelovende enablers voor 6G. Denk hierbij aan zero-touch management, flexibele multi-tenant architectuur, netwerkintelligentie, security, digital twins, kunstmatige intelligentie (AI) en herconfigureerbare intelligente oppervlaktes.

Het 6G-testbed combineert digitale en fysieke nodes, met als doel het leveren van een volledig configureerbare, beheerbare en bestuurbare end-to-end netwerken voor het valideren van nieuwe technologieën en onderzoek rondom 6G. Het project biedt organisaties de kans testen uit te voeren op een viertal experimentele platforms. Deze zijn gevestigd in het Duitse Berlijn, Finse Oulu, Griekse Athene en Spaanse Malaga.

Diverse partijen betrokken
Diverse partijen zijn bij het project betrokken. Naast Keysight Technologies gaat het om COSMOTE, Eurescom, FOGUS Innovations & Services P.C., Fraunhofer FOKUS, INFOLYSIS P.C., Institute of Software Engineering and Technologies (ITIS) van de University of Malaga, Lenovo, National Centre for Scientific Research (NCSR) Demokritos, Nokia eXtended Reality Lab, OpenNebula, OWO, Queen’s University Belfast, Telefonica en University of Oulu.

Petra Claessen, Vice-voorzitter BTG en boardmember BTG Services: “6G-SANDBOX is een interessant project dat de ontwikkeling van 6G-technologie vooruit kan helpen. Binnen het project ligt de nadruk op experimenten rondom 6G en 5G Extended, die organisaties op vier locatie verspreid over de Europese Unie (EU) kunnen uitvoeren. Zo kunnen zij veelbelovende enablers voor 6G testen, waaronder zero-touch management, digital twins, AI en security.”

Gerelateerd nieuws