Let op! Internet Explorer wordt niet meer ondersteund. Hierdoor kan de website mogelijk niet goed functioneren, gebruik een alternatieve browser om optimaal gebruik te maken van deze website. Klik hier om een alternatieve browser te downloaden.

BTG biedt een netwerk voor uitwisseling van kennis en ervaring over Telecommunicatie en ICT. De branchevereniging focust via expertgroepen op de volgende thema’s:

Terug naar nieuws

KPN en T-Mobile nemen bij uitrol 5G andere route dan Vodafone

1 mei 2020

T-Mobile en KPN zullen niet de route van Vodafone volgen bij de uitrol van 5G, laten beide operators aan Telecompaper weten. KPN stelt bewust voor een andere route te kiezen waarbij nog te veilen spectrum gebruikt wordt. T-Mobile wil een toegewijde frequentieband gebruiken. Vodafone lanceerde eerder deze week 5G en maakt daarbij gebruikt van bestaande frequenties die voor 4G worden gebruikt.

De Multibandveiling, waarbij licenties voor blokken spectrum geveild worden om in te zetten voor 5G, vindt naar verwachting begin juni plaats. Vodafone biedt echter al sinds 28 april 5G aan in ruim de helft van Nederland en het zal vanaf eind juli heel Nederland daarmee bedienen. Vodafone gebruikt bestaande 1800 MHz-spectrumbanden die nu voor 4G worden ingezet. Met behulp van de technologie Dynamic Spectrum Sharing (DSS) van leverancier Ericsson kan Vodafone het bestaande 1.800 MHz-spectrum verdelen tussen 4G en 5G.

T-Mobile: rekening houden met ongekende groei dataverkeer

T-Mobile beloofde in het kader van de fusie met Tele2 Nederland vorig jaar onder meer dat de operator als eerste een (landelijk dekkend) 5G-netwerk zou aanbieden. Voor nu lijkt de operator echter te willen gaan voor volledigheid in plaats van snelheid. T-Mobile laat aan Telecompaper weten de lat voor het 5G-netwerk nog hoger te leggen dan bij het 4G-netwerk en wijst er subtiel op dat dit mobiele netwerk al diverse malen als beste uit de bus kwam bij onderzoeken. “Voor ons 5G-netwerk leggen we die lat net zo hoog, zo niet nog hoger. Voor ons betekent een state-of-the-art 5G-netwerk dat het landelijk dekkend is en er een toegewijde band beschikbaar is voor 5G, zodat nieuwe 5G-klanten de optimale kwaliteit krijgen zonder dat dit ten koste gaat van de dienstverlening aan bestaande 4G-klanten.”

Dat betekent voor 5G ook dat T-Mobile niet nu al 4G-spectrum inzet voor 5G, mede vanwege de verwachte groei van dataverkeer, stelt T-Mobile. “Bovendien moet het netwerk een ongekende capaciteit hebben om het dataverkeer van miljoenen klanten te faciliteren en de verwachting is dat deze exponentieel zal blijven groeien.”

Het mobiele netwerk van T-Mobile Nederland kwam vorig jaar augustus voor het derde jaar op rij als snelste uit de testen van Ookla. De score van 70,79 van T-Mobile wordt door Vodafone en KPN gevolgd met scores die dicht bij elkaar liggen: respectievelijk 48,57 en 47,99. In april 2019 won T-Mobile de netwerktest van P3 Communications. KPN eindigt nipt voor Vodafone.

KPN: groei 4G en 5G in goede banen leiden

KPN geeft aan bekend te zijn met de optie om voorafgaand aan de veiling al 4G-spectrum te delen voor 5G. KPN kiest volgens Telecompaper echter bewust voor een andere route naar 5G door gebruik te maken van nog te veilen spectrum. “Waar 4G een revolutie was, is 5G veel meer een evolutie die zich stapsgewijs zal ontwikkelen”, aldus KPN dat zegt dat de toegevoegde waarde van 5G voor klanten en leidend is in de aanpak.

KPN begon in november 2019 met de modernisering van het mobiele netwerk, waarbij apparatuur van Huawei is ingezet. KPN wil de huidige apparatuur in heel Nederland vervangen, om de groei van 4G in goede banen te leiden en om 5G te kunnen lanceren. Per mobiele site wordt alle apparatuur vervangen met antennes, radio’s, baseband en voeding/noodstroom. Veel sites zijn in 2013 en 2014 neergezet voor de landelijke uitrol van 4G. Deze apparatuur is echter nog niet 5G-ready en moest dus sowieso worden vervangen.

Gerelateerd nieuws