Lenneke de Voogd over de rol van BTG als bruggenbouwer, ook met kennisplatform
19 dec 2024Sinds kort maakt Lenneke de Voogd deel uit van het bestuur van BTG. Na haar voortrekkersrol binnen het Do IoT Fieldlab maakt ze tegenwoordig vanuit...
Minister Micky Adriaansens (Economische Zaken en Klimaat) heeft gisteren in een Kamerbrief bekend gemaakt dat drie bedrijven frequentieruimte hebben verworven bij de Nederlandse veiling van landelijke 5G-netwerken. KPN, Odido en VodafoneZiggo kunnen hierdoor al vanaf juli 2024 deze frequenties in gebruik nemen en daarmee snelle mobiele communicatie aanbieden aan bedrijven en consumenten. Via de veiling, die op 25 juni was gestart, heeft de Rijksoverheid nieuwe frequenties op de zogenoemde 3,5 Gigahertz-band beschikbaar gesteld om aan de nog altijd groeiende datavraag te voldoen.
De gisteren geëindigde veiling heeft in totaal 174,4 miljoen euro opgebracht. De vergunningen kennen een looptijd van ruim zestien jaar tot en met 31 december 2040. Drie deelnemers waren tot de veiling toegelaten. Per deelnemer kon tot maximaal veertig procent van het totaal aan beschikbare frequenties worden binnengehaald. Dit gold ook bij de vorige veiling in 2020. Dat betekent dat er frequentieruimte beschikbaar was voor minimaal drie aanbieders. Zo blijft er voldoende concurrentie op de telecommarkt, die leidt tot kwaliteit, innovatie en redelijke prijzen voor consumenten en bedrijven. Ook geldt er een ingebruiknameverplichting voor elke vergunning.
Minister Micky Adriaansens (EZK): “Bedrijven en consumenten hebben lang op dit moment gewacht. Terwijl ondertussen de datavraag sterk groeit en landen om ons heen al stappen hebben gezet. Om al die digitale bedrijfsprocessen, diensten en producten aan te kunnen, is het afronden van de veiling door de Rijksinspectie Digitale Infrastructuur een mijlpaal. Met 5G kunnen data sneller en betrouwbaarder worden verzonden. Dat helpt voor innovatie in de zorg, maar bijvoorbeeld ook voor digitalisering van processen in de maakindustrie of logistiek. Met de uitkomst van de veiling zorgen we bovendien dat er tot 2040 voldoende concurrentie is op de telecommarkt. Dat is belangrijk voor prijzen, aanbod en innovatie.”
Angeline van Dijk, inspecteur-generaal van de Rijksinspectie Digitale Infrastructuur: “De veiling verliep vlot en vlekkeloos. Ik ben trots op de wijze waarop de RDI dat, samen met het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, heeft uitgevoerd. Met het afronden van deze veiling kunnen burgers en bedrijven straks ten volle profiteren van alles wat 5G biedt. Het is het antwoord op de wereldwijde digitale ontwikkelingen en de toenemende vraag naar dataverkeer. Hiermee is een noodzakelijke stap gezet voor innovaties en de verdere ontwikkeling van de Nederlandse digitale infrastructuur.“
Joost Farwerck, CEO KPN: “Met de nieuw verworven 3,5 GHz-licenties gaan we de volgende fase van 5G in en kunnen we de capaciteit verder vergroten en hogere downloadsnelheden voor onze klanten mogelijk maken. Hierdoor kunnen we hoogwaardige mobiele diensten blijven aanbieden en innovatieve nieuwe 5G-diensten voor onze klanten ontwikkelen, in lijn met onze Connect, Activate & Grow-strategie.”
Johan van den Branden, Chief Network and Operations Officer bij Odido: ”Deze 3,5 GHz-band is cruciaal om met ons mobiele netwerk tot de wereldwijde top te blijven behoren. Deze nieuwe frequentieband voor 5G zorgt niet alleen voor extra capaciteit, maar ook voor meer (data)snelheid op het netwerk. Dit zal leiden tot een nóg betere netwerkervaring voor onze klanten.”
Thomas Helbo, Chief Technology Officer (CTO) bij VodafoneZiggo: “Het bemachtigen van extra spectrum zal niet alleen onze mobiele diensten en 5G-activiteiten verder versterken, maar er ook voor zorgen dat we blijven innoveren, digitale transformatie stimuleren en duurzame ontwikkeling ondersteunen.”
Er blijft 2×50 Megahertz (van de totale 400) in deze 3,5 Gigahertz-band beschikbaar voor private, lokale 5G-netwerken. Bedrijven en andere organisaties kunnen hiermee zelf of in samenwerking virtual reality gebruiken of slimme, complexe apparaten zoals zelfrijdende voertuigen of robots in fabrieken aansturen. Deze 2×50 Megahertz is niet bij deze veiling verdeeld, deze vergunningen kunnen rechtstreeks worden aangevraagd.
Bij de eerdere veiling in 2020 heeft het kabinet al hoogwaardige mobiele dekking vastgelegd met een dekkingseis op 98% van de oppervlakte van elke Nederlandse gemeente. Ook gelden daarin normen voor de minimale snelheid op de uiterste randen van een mobiel netwerk. Door deze eisen komt de Nederlandse mobiele internetsnelheid op gemiddeld meer dan 100 Megabit per seconde (Mbps) waardoor consumenten en bedrijven ongestoord kunnen werken, zakendoen en communiceren. De maximumsnelheid nabij een netwerkantenne ligt zelfs nog eens twintig keer zo hoog (boven 2 Gigabit per seconde). De geveilde 3,5 GHz frequenties gaan deze hoogwaardige dienstverlening verder ondersteunen.