Let op! Internet Explorer wordt niet meer ondersteund. Hierdoor kan de website mogelijk niet goed functioneren, gebruik een alternatieve browser om optimaal gebruik te maken van deze website. Klik hier om een alternatieve browser te downloaden.

BTG biedt een netwerk voor uitwisseling van kennis en ervaring over Telecommunicatie en ICT. De branchevereniging focust via expertgroepen op de volgende thema’s:

Terug naar nieuws

KPN’s netwerken beste van Nederland; mobiel zelfs beste van de wereld

6 mrt 2023

Het Nederlandse vaste en mobiele internet is van wereldniveau, zo blijkt uit de netwerktests van het Duitse Connect Magazine, uitgevoerd door benchmarkorganisatie umlaut, onderdeel van Accenture, dat jaarlijks de kwaliteit van netwerken over de hele wereld beoordeelt. KPN is zowel met zijn vaste als mobiele netwerk uitgeroepen tot winnaar van de test in vergelijking met de andere Nederlandse providers. Het mobiele netwerk van KPN is zelfs het best geteste netwerk ter wereld, wint op alle aspecten en krijgt met maar liefst 980 van in totaal 1000 punten de hoogste score ooit.

Goed nieuws voor Nederland, dat hoog scoort als digitale economie en mede dankzij de uitstekende vaste en mobiele netwerkinfrastructuur hard op weg is het best verbonden land ter wereld te worden. Telecomnetwerken vormen een belangrijke aanjager voor verdere digitalisering en de goede Nederlandse uitganspositie zal de komende jaren alleen nog maar beter worden. De uitrol van glasvezel is immers in volle gang en het snellere 5G spectrum is in aantocht.

Beste vaste netwerk van Nederland

De kwaliteit van de vaste internetverbinding en netwerkervaring wordt door meer factoren dan alleen glasvezel bepaald. Ook in-home oplossingen en goede WiFi zijn van belang, daarom is het goed dat Connect Magazine voor zijn vergelijking kijkt naar de bredere internetkwaliteit. In het onderzoek wordt niet alleen de gemiddelde down- en uploadsnelheid gemeten, ook de reactietijd (latency) en stabiliteit van de verschillende vaste netwerken wordt meegenomen. Internetten via het netwerk van KPN kwam als beste uit de bus, met een score van 944 uit in totaal 1000 punten, mede door continue investeringen in het netwerk en de kwaliteit van de WiFi in huis. Op plek twee en drie volgen respectievelijk Ziggo en T-Mobile. De scores zijn gebaseerd op miljoenen gegevens van smartphones en tablets van gebruikers van de verschillende providers.

Beste mobiele netwerk van de wereld

Ook de Nederlandse mobiele netwerken zijn door umlaut Connect weer uitgebreid getest. Naast gebruikerstests wordt het onderzoek met name gebaseerd op technische netwerkmetingen. Op talloze plekken in Nederland is de kwaliteit van het mobiele netwerk gemeten, zoals alle grote en middelgrote steden, provinciale wegen en meer afgelegen gebieden. Het mobiele netwerk van KPN is opnieuw als beste getest . Met hoogste score ooit behaald, 980 uit 1000 punten is KPN niet alleen de beste van Nederland, maar ook wereldwijd. Er is géén ander land in de wereld waar het mobiele netwerk zo goed is als in Nederland. KPN scoort het beste op alle categorieën, zoals ‘spraak’, ‘data’ en ‘crowd’ en bouwt de voorsprong op de nummer twee T-Mobile verder uit. Vodafone eindigt als derde.

“KPN sterke speler”

Hakan Ekmen, CEO Telecommunicatie bij benchmarkorganisatie Umlaut over de bijzondere resultaten: “Felicitaties aan KPN voor het winnen van onze mobiele netwerktest in Nederland – met de hoogste score tot nu toe behaald in onze internationale mobiele netwerkbenchmarks. Samen met de hoogste score voor zijn vaste netwerk in Nederland laat dit zien dat KPN een sterke speler is als het gaat om de uitstekende kwaliteit van zijn netwerken.”

“Modern en krachtig netwerk waar Nederland op kan bouwen”

Babak Fouladi, Chief Technology & Digital Officer en Lid van de Raad van Bestuur KPN: “Dit is fantastisch nieuws! Beste mobiele en breedband netwerk van Nederland en beste mobiele netwerk van de wereld! Bij KPN doen we er elke dag alles aan om onze klanten door heel Nederland te verbinden met het beste netwerk met de beste kwaliteit en service. We zijn dan ook trots dat we opnieuw erkenning krijgen voor de kwaliteit van ons netwerk. Ons vernieuwde mobiele netwerk met 5G vormt samen met glasvezel een modern en krachtig netwerk waar Nederland tot ver in de 21e eeuw op kan bouwen.”

Gerelateerd nieuws