Lenneke de Voogd over de rol van BTG als bruggenbouwer, ook met kennisplatform
19 dec 2024Sinds kort maakt Lenneke de Voogd deel uit van het bestuur van BTG. Na haar voortrekkersrol binnen het Do IoT Fieldlab maakt ze tegenwoordig vanuit...
Ruim de helft van de Nederlanders is bereid tot het gebruik van een zogenaamde corona tracking-app. Dat blijkt volgens het AD uit onderzoek van de Erasmus Universiteit onder 900 Nederlanders. Het gebruik van de app moet helpen het corona-testbeleid van GGD’s te ondersteunen.
Nog eens een kwart van de Nederlanders is onder bepaalde voorwaarden bereid tot gebruik van de app, zoals de mogelijkheid van een test als men in contact komt met een coronapatiënt. De minimale dekkingsgraad voor een succesvol toegepaste app van 60 procent ligt daarmee in het bereik, zo stellen de Erasmus-onderzoekers.
Overigens is er nog geen tracking-app voor corona. Een zevental door het ministerie van VWS geselecteerde apps werden vorige week wegens gebreken op gebieden van privacy en veiligheid uiteindelijk afgeschoten. De Autoriteit Persoonsgegevens wilde de apps niet beoordelen omdat er te weinig informatie was en de kaders die VWS had opgesteld te vaag waren. In de loop van mei moet er meer bekend worden over of er alsnog een corona-tracking-app komt.
Ruim de helft van de Nederlanders zou de app sowieso installeren als voldaan wordt aan de benodigde privacy- en veiligheidseisen. Een kwart stelt er voorwaarden aan. Zo zou de app hen in staat moeten stellen om weer in grotere groepen bij elkaar te komen, of moet er een coronatest beschikbaar zijn als ze de melding ontvangen dat ze dichtbij een besmet persoon zijn geweest.
Volgens Maureen Rutten-Van Mölken, hoogleraar economische evaluatie van innovaties in de zorg, vinden de meeste respondenten uit het onderzoek het ook belangrijk dat zij zelf de regie over het gebruik van de app hebben. “Ze willen expliciet zélf de keuze krijgen of ze de GGD willen informeren als ze volgens de app in de buurt van een coronapatiënt zijn geweest. Ook willen ze zelf kunnen beslissen of ze in de app zetten dat ze positief getest zijn”, zo stelt zij in het AD.