BTG: Connecting Tech to Society
19 dec 2024‘The Future of European Competitiveness’ oftwel: ‘lage productiviteit als een existentiële uitdaging voor de EU,’ aldus de grote Europese denker Mario Draghi in een recent...
Sinds kort maakt Lenneke de Voogd deel uit van het bestuur van BTG. Na haar voortrekkersrol binnen het Do IoT Fieldlab maakt ze tegenwoordig vanuit de TU Delft deel uit van het kernteam rond het Future Network Services programma. Uiteraard zijn we benieuwd naar haar achtergrond én beweegredenen om als bestuurslid binnen BTG actief te worden.
Ik zie de vereniging als een verbindende organisatie die opereert op het snijvlak van technologie, innovatie en bedrijfsvoering. BTG biedt een platform waar organisaties en professionals in telecom, IT en aanverwante sectoren elkaar ontmoeten, kennis delen en samenwerken. Wat BTG uniek maakt, is de combinatie van strategisch advies, praktische ondersteuning en de focus op innovatie.
Vanuit mijn functie bij de TU Delft werk ik al een aantal jaren samen met BTG. Ik zie grote meerwaarde in de rol die BTG vervult in de ICT- en telecomsector, als bruggenbouwer tussen bedrijven, overheid en kennisinstellingen. Als bestuurslid wil ik deze positie helpen versterken door het opzetten van een kennisplatform dat jong talent stimuleert en verbindt met de leden van BTG. Het kennisplatform wordt een belangrijke plek waar we kennis en inzichten uit onderzoek van TU Delft en andere kennisinstellingen delen met onze leden.
Ik vind het ook belangrijk om te investeren in educatie, zodat we de huidige èn nieuwe generatie professionals goed kunnen voorbereiden op de toekomst. We kunnen we met praktische, gecertificeerde trainingen onze leden helpen om hun medewerkers klaar te maken voor nieuwe technologieën zoals AI, 6G en cybersecurity. Dit sluit goed aan bij mijn ervaring en passie voor het bouwen van ecosystemen waarin kennisdeling en innovatie centraal staan.
In mijn loopbaan heb ik in verschillende rollen gewerkt op het snijvlak van technologie, innovatie en samenwerking. Bij de TU Delft werk ik nu als ‘Program lead 6G Ecosystem’ in het 6G Future Network Services programma. Hiervoor was ik programmamanager van TU Delft’s Do IoT Fieldlab, dat ik vijf jaar geleden heb opgericht in samenwerking met onder andere TNO, MCS en BTG. In de afgelopen jaren heeft het fieldlab meer dan twintig ondernemers ondersteund in de ontwikkeling van hun 5G innovaties, met behulp van de kennis en expertise van onze partners en de wetenschappers van de TU Delft.
Daarvoor heb ik in diverse rollen gewerkt op het gebied van sportinnovatie, ook als ondernemer. Mijn expertise ligt in het bouwen van publiek-private samenwerkingen waarin onderzoek, technologie en praktische toepassingen samenkomen. Ik denk dat mijn ervaring met innovatie, ecosystemen en kennisdeling goed aansluit bij de missie van BTG.
De ontwikkeling van 5G naar 6G zie ik natuurlijk als belangrijke technologische ontwikkeling, die verder gaat dan connectiviteit alleen. Het wordt sterk verweven met kunstmatige intelligentie en duurzame toepassingen, zoals energie-efficiënte netwerken. Tegelijkertijd staan we voor grote uitdagingen, zoals cybersecurity en de geopolitieke afhankelijkheid van cruciale infrastructuren. Ik vind dat BTG en haar leden hierop moeten inspelen door een strategische koers te bepalen, zodat we niet alleen innovatief blijven, maar ook de sterke economische positie van Nederland behouden.
Ik geloof dat 6G in combinatie met AI en robotisering een transformerende impact zal hebben. Onze manier van werken, leren, communiceren en zorgen voor elkaar gaat fundamenteel veranderen. Deze technologieën maken het mogelijk dat virtuele en fysieke werelden in real-time samensmelten. Stel je een chirurg in Rotterdam voor, die met behulp van een robot met haptische feedback en live beelden een operatie uitvoert bij een patiënt in Parijs. Of Digital Twins, waarmee we complexe simulaties kunnen draaien om onderhoud van machines te voorspellen of logistieke processen efficiënter te maken.
Deze technologieën gaan het fundament leggen voor een wereld waarin fysieke en digitale grenzen vervagen. Dit is niet alleen een technologische stap vooruit, maar ook een katalysator voor economische en maatschappelijke vooruitgang. Tegelijkertijd moeten we ons bewust zijn van de impact op privacy, ethiek en inclusiviteit, zodat deze innovaties breed geaccepteerd worden en iedereen ervan kan profiteren.
Samenwerking is cruciaal in een wereld waar technologie inmiddels in alle sectoren is verweven. Complexe uitdagingen kunnen niet door één partij worden opgelost. Door partijen actief te verbinden, versnellen we de toepassing van innovaties en pakken we gezamenlijke uitdagingen doelgericht aan.
Als bestuurslid wil ik investeren in de verbindende kracht van BTG in deze samenwerkingen. Het kennisplatform dat we gaan opzetten, zie ik als een belangrijke katalysator om deze samenwerking verder te verdiepen en impact te vergroten.
BTG kan een belangrijke rol spelen in het stimuleren van duurzame innovatie door goed te luisteren naar de behoeften en uitdagingen van de leden. We kunnen bedrijven informeren over nieuwe ontwikkelingen en hen helpen om groene technologieën in te voeren. BTG’s platform kan ook dienen om best practices te delen en samenwerking op dit gebied te stimuleren. Samenwerking levert schaalvoordelen op en zorgt daarmee voor lagere kosten en meer efficiëntie. Door kennis en ervaringen uit te wisselen, kunnen we als sector sneller en effectiever verduurzamen.
Het doel van het 6G Future Network Services-programma is om Nederland wereldwijd te positioneren als koploper in de ontwikkeling en toepassing van toekomstige netwerken. Het programma richt zich op het ontwikkelen van intelligente componenten en netwerkarchitecturen die 6G mogelijk maken. Daarmee werken we aan toepassingen die bijdragen aan belangrijke maatschappelijke uitdagingen, zoals klimaatverandering, digitale inclusie en gezondheidszorg. Voorbeelden zijn energie-efficiënte netwerken, slimme steden en telezorg op afstand. We ondersteunen bedrijven bij het ontwikkelen van nieuwe producten en diensten op basis van 6G-technologieën, zodat zij hun concurrentiepositie op internationaal niveau kunnen behouden.
Dit jaar zijn veel PhD’s gestart in het programma. De universiteiten werken samen met de telecom en IT-sector om deze jonge talenten op te leiden en te verbinden met praktijkgerichte uitdagingen. We ondersteunen ook ondernemende onderzoekers om hun nieuwe technologieën naar de markt te brengen als spin-off, start-up of scale-up bedrijf. Goed voor de arbeidsmarkt en voor business creatie. Dit gaan we doen in een nationaal 6G testbed. Voor veel organisaties lijkt 6G nog ver weg. Maar wij zijn er al volop mee bezig. Juist in mijn nieuwe rol bij BTG kan ik nog beter inzicht krijgen in vraag en aanbod. Ik verheug me op de toekomstige ontwikkelingen en hoe we de producten en diensten van de toekomst met elkaar gaan vormgeven.