Let op! Internet Explorer wordt niet meer ondersteund. Hierdoor kan de website mogelijk niet goed functioneren, gebruik een alternatieve browser om optimaal gebruik te maken van deze website. Klik hier om een alternatieve browser te downloaden.
BTG biedt een netwerk voor uitwisseling van kennis en ervaring over Telecommunicatie en ICT. De branchevereniging focust via expertgroepen op de volgende thema’s:
Lightyear-topman Lex Hoefsloot presenteert elektronische zonneauto op MWC 2022 Barcelona
15 mrt 2022
Lightyear, een Nederlandse bedrijf dat de eerste auto introduceerde die rijdt op elektriciteit en zonne-energie, was met zijn Lightyear One auto aanwezig tijdens het GSMA Mobile World Congress (MWC) 2022 in Barcelona. Witold Kepinski, hoofdredacteur van Dutch IT Channel en partner van de BTG, gaat in een video in gesprek met Lightyear CEO Lex Hoefsloot over de innovatieve auto.
Lightyear is een hightechbedrijf uit het Helmond dat ’s werelds eerste langeafstandszonneauto ontwikkelt. Nederlandse bezoekers van het MWC event in Barcelona hadden de mogelijkheid om de zonneauto met eigen ogen te bekijken tijdens het 4YFN Startup Breakfast bij het monumentale pand El Palauet. Dit werd georganiseerd door het NBSO en NL Point of Entry. Ook leden van de BTG, de Nederlandse Vereniging van Bedrijfstelecommunicatie Grootgebruikers, waren bij dit event aanwezig.
Opladen via ingebouwde zonnepanelen
De Lightyear One is een puur elektrische personenwagen. De batterij van het voertuig kan niet enkel via het elektriciteitsnet worden opgeladen, maar ook via de in de carrosserie geïntegreerde zonnepanelen. Om de actieradius te verhogen, heeft het model een lage hoogte om zo het frontaal oppervlak en dus de luchtweerstand klein te houden.
De Lightyear auto’s met ingebouwde zonnepanelen worden in Finland geproduceerd in samenwerking met Finse Valmet Automotive. In de zomer van 2022 moeten de eerste auto’s beschikbaar komen voor klanten.
Technische details
De technische details over de Lightyear One op een rij:
Het voertuig is voorzien van een chassis van aluminium en carrosserie van koolstofvezel, met een Cw-waarde van 0,20
De aandrijving vindt plaats via vier in de wielen geplaatste naafmotoren, die een totaalvermogen van 100 kW (136 pk) bieden. Het maximumkoppel bedraagt 1.200 nm. Het voertuig beschikt over vierwielaandrijving. De maximumsnelheid is beperkt tot 150 km/u.
Het bereik van de Lightyear One bedraagt 725 km (WLTP).
De Lightyear One kost in zijn standaardconfiguratie ongeveer 119.000 euro, exclusief belastingen.