Let op! Internet Explorer wordt niet meer ondersteund. Hierdoor kan de website mogelijk niet goed functioneren, gebruik een alternatieve browser om optimaal gebruik te maken van deze website. Klik hier om een alternatieve browser te downloaden.

BTG biedt een netwerk voor uitwisseling van kennis en ervaring over Telecommunicatie en ICT. De branchevereniging focust via expertgroepen op de volgende thema’s:

Terug naar nieuws

Maak positieve impact met je bedrijf

21 mrt 2023

Hoe inspireer je start-ups in deze turbulente tijden, om bij te dragen aan het verduurzamen van de economie? 

Barcelona, de stad waar ik onlangs was voor het Smart City World Congress,   is de tweede thuisstad van Johan Cruijff, topvoetballer en visionair, die met simpele wijsheden talent wist te leiden om als team samen te spelen en de wedstrijd te winnen. Een visie waarin hij zag hoe je mensen in hun kracht zet, en hun talent weet te bundelen om het verschil te maken, hoe je ze in een team zet om ze individueel en tegelijkertijd daarmee het team elke dag beter kan maken.  

Johan heeft zijn visie samengebracht in 14 eenvoudige regels die voor eenieder afzonderlijk werken, maar vooral ook op een team toepasbaar zijn in sport:  

Teamspeler “ Samen kun je meer”, Verantwoordelijkheid “Wees zuinig op wat je krijgt en mag gebruiken”, Respect “Voor elkaar”, Integratie (nu Inclusiviteit) “Betrek ook anderen”, Initiatief “Durf te vernieuwen”, Coachen “Help de ander”, Persoonlijkheid “Wees jezelf”, Sociaal betrokken “In Sport maar ook in dagelijkse leven”, Techniek “De basis”, Tactiek “Weet wat je doet”, Ontwikkeling “Van lichaam en geest”, Leren “Elke dag weer iets”, Samenspelen “Wezenlijk onderdeel van het spel”, Creativiteit “Mooiste van het spel spelen”. 

Deze regels zijn ook van toepassing op bedrijven, groot en klein. Een bedrijf is als een voetbal team dat in competitie speelt met andere bedrijven om in de markt te winnen. Het bedrijf als team dat met elkaar in de wedstrijd zit en alle beschikbare talenten moet kunnen inzetten, 

techniek moet hebben, kennis moet ontwikkelen door te leren en strategie en tactiek heeft om ontwikkeld om te winnen. 

Echter in het huidige tijdperk is de competitie voor bedrijven veel complexer en krijgen ze te maken met enorme ecologische en sociale uitdagingen. Bedrijven moeten op de een of andere manier bijdragen aan de oplossingen om de maatschappij duurzamer en socialer te maken. 

Om met innovatie een groene en inclusieve samenleving mogelijk te maken, samen als een team met de medewerkers en hun familie, met de leveranciers en de klanten, en ook met de aandeelhouders en investeerders. Met als doel onze ecologische voetafdruk te reduceren (nul te 

maken) en tegelijkertijd welvaart mede mogelijk te maken voor iedereen. Met als noodzakelijke uitkomst een groene en sociale toekomst. 

In Amsterdam, Johan’s eerste thuisstad, heeft de ArenA, gedreven door de urgentie van de uitdagingen en geïnspireerd door de 14 regels, een nieuwe ambitie voor zichzelf als bedrijf gesteld: in 2030 Netto Positief worden. Om deze grote ambitie waar te maken moeten we samenwerken 

als een team met stakeholders, talenten, start-ups, scale-ups, private en publieke organisaties. Zodat we duurzaam en bestendig meehelpen de wereld elke dag steeds weer een beetje groener en inclusiever te maken met innovatieve producten, diensten en innovaties. 

 

Henk van Raan is Chief Innovation Officer Johan Cruijff ArenA 

Gerelateerd nieuws