Let op! Internet Explorer wordt niet meer ondersteund. Hierdoor kan de website mogelijk niet goed functioneren, gebruik een alternatieve browser om optimaal gebruik te maken van deze website. Klik hier om een alternatieve browser te downloaden.

BTG biedt een netwerk voor uitwisseling van kennis en ervaring over Telecommunicatie en ICT. De branchevereniging focust via expertgroepen op de volgende thema’s:

Terug naar nieuws

BTG: De maatschappelijke impact van technologie centraal in 2025

11 dec 2024

Met de snelle ontwikkelingen op het gebied van technologie en digitalisering speelt BTG een cruciale rol in de verbinding van technologie met de maatschappij. Het jaarthema voor 2025, ‘Connecting Tech to Society’, markeert de visie van de vereniging voor de toekomst – stelt Petra Claessen, voorzitter van BTG en Boardmember van BTG Holding BV.  “Een toekomst waarin technologie niet alleen als instrument voor efficiency wordt gezien, maar als een sleutel tot het oplossen van maatschappelijke vraagstukken.”

Duurzame technologische innovaties moeten niet alleen de efficiency verbeteren, maar ook bijdragen aan een duurzamere en inclusievere samenleving. Dit besef is dan ook de basis voor het jaarthema voor 2025 – benadrukt Claessen: “Het thema is niet zomaar een strategische keuze, het is een antwoord op de vraag hóe technologie de maatschappij kan transformeren.”

Leidende rol

BTG heeft als belangenorganisatie al bijna 40 jaar een leidende rol in de IT- en Communicatie Technologiebranche, en heeft door de jaren heen een zeer breed netwerk opgebouwd van bedrijven, overheden en kennisinstellingen. Volgens Claessen is het essentieel dat technologie op een verantwoorde manier wordt ingezet, met oog voor de bredere maatschappelijke impact. “Duurzame digitalisering moet net zo vanzelfsprekend worden als elektriciteit of water. Je kunt het zien als een soort ‘nutsvoorziening’. Het gaat er niet alleen om welke technologieën we gebruiken, maar hoe deze bijdragen aan de balans tussen people, planet en profit,” stelt ze.

BTG biedt bedrijven, organisaties en instellingen een platform voor samenwerking, kennisdeling en strategische invloed. Claessen benadrukt dat BTG een brede waaier van producten en diensten heeft en mogelijkheden biedt die bedrijven ondersteunen bij het navigeren door de complexe wereld van technologie en duurzaamheid. Er zijn genoeg redenen die het lidmaatschap van BTG meer dan aantrekkelijk maken.

Kennisdeling en innovatie

Zo krijgen Leden van BTG toegang tot een breed scala aan kennis- en netwerkevents. Van masterclasses en workshops tot kennissessies over actuele thema’s zoals AI, Smart Society, Mission/Business Critical en de digitale transformatie. Daarbij organiseert BTG twee keer per jaar een groot Business Event en zijn er jaarlijkse verkiezingen voor ICT/Telecom Manager van het Jaar 2021, BTG Young Professional ICT/Telecom Award 2021 Categorie: ‘Gebruikers’ en BTG Young Professional ICT/Telecom Award 2021 Categorie: ‘Leverancier’. Voor 2025 staat een forse uitbreiding van het kennisplatform op het programma.

“BTG biedt een platform waar bedrijven best practices kunnen delen en leren van de ervaringen van anderen. Onze evenementen zijn niet alleen een kans om te netwerken, maar ook om van elkaar te leren en gezamenlijk de technologische uitdagingen van morgen aan te pakken”, zegt Claessen.

Strategisch netwerk

BTG heeft een sterk netwerk van partners, waaronder bedrijven, overheden en kennisinstellingen, die samenwerken aan de grootste vraagstukken van vandaag. De vereniging is actief in verschillende coalities, zoals de Nationale Coalitie voor Duurzame Digitalisering, de Nationale Coalitie voor AI in het Onderwijs en Future Network Services (FNS). “Ons netwerk is een van de grootste voordelen van een lidmaatschap. Het biedt bedrijven de kans om samen te werken met overheden, andere bedrijven en onderzoeksinstellingen om gezamenlijk de toekomst vorm te geven”, aldus Claessen.

“Daarnaast is BTG internationaal actief binnen organisaties als Intug en EUWENA en zijn we aanwezig op belangrijke events, zoals recent tijdens Smart City Expo World Congress in Barcelona, waar we met onze partners een eigen beursstand hadden en waar we participeerden in het Team NL-paviljoen.”

Dit netwerk is niet alleen belangrijk voor kennisdeling, maar ook voor het aangaan van strategische samenwerkingen. BTG helpt bedrijven om nieuwe markten aan te boren en samenwerkingsverbanden op te zetten die technologie inzetten voor maatschappelijke vraagstukken.

Inzicht en inspraak in relevant beleid

BTG speelt een actieve rol in het beleidsproces rond digitale wet- en regelgeving. Claessen legt uit: “We werken nauw samen met ministeries, zoals het Ministerie van Economische Zaken, om invloed uit te oefenen op beleid dat de digitale infrastructuur en technologieontwikkeling in Nederland beïnvloedt. Dit stelt onze leden in staat om actief deel te nemen aan het gesprek over de toekomst van technologie en digitalisering.” Leden krijgen onder meer via consultatierondes de kans om invloed uit te oefenen op de wet- en regelgeving die de toekomst van hun sector bepaalt.

Daarnaast staat BTG regelmatig aan de voet van nieuwe normeringen, zoals de standaard voor standaard multi-operator indoordekking en eSIM.

Focus op duurzame digitalisering

Duurzaamheid is ook in 2025 een belangrijk speerpunt voor de BTG. “Als branchevereniging willen we technologie inzetten om de wereld duurzamer te maken. Duurzame digitalisering is de kern van wat we doen. Het is niet alleen een trend, maar een noodzakelijke stap voor een toekomstbestendige samenleving”, zegt Claessen. BTG ondersteunt bedrijven bij de implementatie van technologieën die niet alleen energie-efficiënt zijn, maar ook bijdragen aan een circulaire economie. Dit is een belangrijk aspect van de vereniging, vooral nu de druk op bedrijven om te verduurzamen steeds groter wordt.

BTG heeft zich zo gepositioneerd als een pionier in het bevorderen van duurzame digitalisering. De vereniging ondersteunt bedrijven bij het implementeren van technologieën die bijdragen aan een duurzame samenleving. Claessen geeft een voorbeeld: “We waren betrokken bij de Floriade 2022 in Almere, waar we bedrijven hebben gekoppeld aan de gemeente. Ondanks de financiële uitdagingen van het project, hebben we bijgedragen aan de ontwikkeling van innovatieve duurzame oplossingen. Dit is precies wat BTG doet: we helpen bedrijven om daadwerkelijk impact te maken.”

Ondersteuning bij implementatie wet- en regelgeving

BTG organiseert dan ook regelmatige sessies, waarin leden geïnformeerd worden over de laatste ontwikkelingen op het gebied van wet- en regelgeving – zowel op nationaal als internationaal niveau.

Een voorbeeld: Vanaf 2025 moeten bedrijven voldoen aan de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD), die verplicht is voor alle bedrijven die op de EU-markt actief zijn. Dit is een belangrijke verandering in de wetgeving die bedrijven verplicht om rapporten in te dienen over hun duurzaamheidsinspanningen. Claessen vertelt: “Leden van BTG kunnen rekenen op ondersteuning bij het navigeren door de nieuwe regelgeving. We bieden workshops en juridische advisering om ervoor te zorgen dat bedrijven voldoen aan de CSRD-vereisten. Datzelfde doen we bijvoorbeeld ook voor NIS2.”

Toegang tot praktijkgerichte oplossingen

BTG biedt zijn leden via de serviceorganisatie BTG Services toegang tot een breed scala aan diensten die hen helpen technologie effectief in te zetten in hun bedrijfsvoering. Van Telecom Expense Management (TEM) en sms-diensten tot de implementatie van slimme technologieën in de zorg en het onderwijs. Claessen licht toe: “Via onze dochterorganisatie BTG Services bieden we bedrijven en overheden praktische oplossingen die hen helpen om kosten te besparen en technologie efficiënter in te zetten.”

Leden kunnen ook profiteren van de expertise van BTG en BTG Services in het ontwikkelen van op maat gemaakte oplossingen die aansluiten bij de specifieke behoeften van hun sector. Claessen: “We koppelen hier Leveranciers aan Gebruikers en ontwikkelen vanuit kennissessies binnen de BTG-brancheorganisatie nieuwe diensten en producten voor BTG Services. Dit is een belangrijke meerwaarde voor bedrijven die op zoek zijn naar praktische en haalbare technologie oplossingen.”

Duurzaam, ethisch en maatschappelijk verantwoord

BTG kijkt met optimisme naar de toekomst, waarin technologie en duurzaamheid centraal staan. Claessen concludeert: “Onze ambitie is om technologie in te zetten als krachtig hulpmiddel voor positieve verandering. We zien een toekomst waarin technologie niet alleen de efficiency van bedrijven verhoogt, maar ook bijdraagt aan een duurzamere, ethisch verantwoorde en meer inclusieve samenleving.”

Het lidmaatschap van BTG biedt bedrijven de kans om actief deel te nemen aan de digitale en duurzame transformatie. Via BTG krijgen bedrijven toegang tot een strategisch netwerk, kennisdeling, praktische oplossingen en de mogelijkheid om invloed uit te oefenen op beleidsvorming. Voor bedrijven die willen bijdragen aan een duurzamere en technologisch geavanceerde samenleving, is een lidmaatschap van BTG niet meer dan logisch.

Een veranderende wereld in versnelling

Ontwikkelingen rond AI openen deuren naar nieuwe mogelijkheden – maar stellen bedrijven en overheden ook voor praktische en ethische vraagstukken. Met het thema ‘Connecting Tech to Society’ voor 2025 benadrukt BTG de rol van technologie in het vormgeven van een duurzame toekomst. Claessen tot slot: “Bedrijven die zijn aangesloten bij de vereniging profiteren dan ook van een breed scala aan voordelen, van strategische samenwerking en kennisdeling tot praktische ondersteuning bij duurzaamheid en wetgeving. Met het lidmaatschap van BTG kunnen bedrijven en (semi-)overheidsorganisaties niet alleen hun eigen technologische ontwikkeling versterken en versnellen, maar ook bijdragen aan de maatschappelijke transformatie die de wereld nodig heeft.”

Gerelateerd nieuws