In een wereld waarin technologie en professionele netwerken steeds crucialer worden, is Marcel Molenaar actief als Country Manager Benelux van LinkedIn en Director van LinkedIn Marketing Solutions. Met een achtergrond vol onverwachte wendingen en een diepe passie voor technologie, neemt hij ons mee op een reis door de evolutie van LinkedIn en de groeiende rol van AI daarin. Een inkijk die inspiratie en waardevolle inzichten biedt.
Wie is Marcel Molenaar
Ik ben van oorsprong Rotterdammer, maar woon en werk nu alweer 25 jaar in Amsterdam. Ik ben in november van dit jaar 12 jaar in dienst bij LinkedIn, inmiddels als Country Manager Benelux en als Director van LinkedIn Marketing Solutions, de B2B-advertising tak van LinkedIn. Mijn eerste opleiding was iets compleet anders: ik studeerde aan de vakschool voor hotel en bakkerij, aan het Hofplein in Rotterdam. Maar eind jaren tachtig gebeurde er iets cruciaals voor mij: er werd een computerlokaal ingericht. Toen ik die apparaten voor het eerst zag staan, werd ik overvallen door fascinatie. De wereld van de informatietechnologie zette me aan tot een kopstudie Communicatie aan de Radboud Universiteit en bracht me naar mijn eerste baan bij IBM. Sindsdien heb ik de IT- en techsector nooit meer verlaten en ben ik via onder andere Lycos en Adatus bij LinkedIn terechtgekomen.
Kun je kort iets vertellen over de ontwikkelingen binnen en buiten LinkedIn op het gebied van groei, duurzaamheid, toekomstperspectief, AI?
Afgelopen mei vierde LinkedIn haar 21-jarige bestaan. Het platform heeft inmiddels de mijlpaal van 1 miljard gebruikers bereikt, waarvan meer dan 11 miljoen in Nederland. Het is een bewijs van de belangrijke rol die ons platform speelt in het leven van zoveel professionals en bedrijven – door hen te helpen met economische kansen via banen, professionele kennis en connecties.
LinkedIn is door de jaren heen uitgegroeid van een vacaturebank tot een kennisplatform dat onmisbaar is in het professionele leven van veel mensen. Gebruikers komen er om te leren, kennis te vergaren, inspiratie op te doen, een baan te vinden en te netwerken. Bedrijven komen er voor recruitmentoplossingen, employer branding en om te adverteren.
We zijn heel goed op weg, tegelijkertijd is er zeker nog potentieel. Talent is gelijk verdeeld over de wereld, maar kansen niet. Ik denk dat we daar een nog grotere rol in kunnen spelen. Een mooi voorbeeld daarvan is onze samenwerking met Refugee Talent Hub. We zetten ons op lange termijn basis in om vluchtelingengemeenschappen te ondersteunen bij het creëren van economische kansen.
In algemene zin kun je stellen dat LinkedIn relevant blijft, doordat de wereld van werk blijft veranderen. De opkomst van (generatieve) AI is daar een mooi voorbeeld van. Want ook al verander je misschien niet van baan, je baan verandert wel. Uit onderzoek van LinkedIn blijkt dat de vaardigheden die mensen nodig hebben om hun baan uit te oefenen, naar verwachting tegen 2030 wereldwijd met 68% zijn veranderd, aangevoerd door de snelle ontwikkelingen van (generatieve) AI.
Welke rol speelt AI voor LinkedIn en in hoeverre heeft dat het platform veranderd?
Bij LinkedIn geloven we dat generatieve AI onze strategie om waarde te creëren voor onze gebruikers en klanten kan helpen versnellen. We gebruiken generatieve AI in onze technologie en zetten het in om gebruikers en klanten te helpen effectiever in contact te komen met kansen, hun expertise en vaardigheden onder de aandacht te brengen, toegang te krijgen tot de kennis die ze nodig hebben om hun werk te doen en de juiste match te vinden tussen werkgevers en werkzoekenden. Maar bovenal ook om tijd te besparen en productiviteit te verhogen
We zijn een vertrouwd platform en het gaat ons er niet alleen om dát we AI (blijven) gebruiken, maar dat we dat ook op een goede en verantwoorde manier doen, met als doel om positieve impact te hebben op het professionele leven van onze gebruikers.
Terwijl AI-modellen zich ontwikkelen, blijven we verschillende manieren onderzoeken waarop we de technologie kunnen inzetten om waarde te leveren voor zowel gebruikers als klanten.
LinkedIn staat bekend om zijn rol als krachtig platform voor professioneel netwerken en talentwerving. Hoe kunnen CIO’s dit platform effectief gebruiken om hun organisaties te versterken en talent aan te trekken in een competitieve markt?
Essentieel is om je als executive te onderscheiden én om het vertrouwen van je publiek te winnen door authentieke en langdurige relaties op te bouwen met je klanten, stakeholders en medewerkers. Zo’n relatie bouw je op van mens tot mens, want: mensen vertrouwen nu eenmaal mensen. Waar enkele jaren geleden het bedrijf of merk nog centraal stond, ligt de focus nu op het naar voren brengen van individuen. Zet dus vooral jezelf, andere leidinggevenden en werknemers in de schijnwerpers, met als doel vertrouwen op te bouwen.
Welke tips heb je eventueel nog meer voor onze doelgroep, CIO’s van corporates en grote overheidsorganisaties, om LinkedIn nog effectiever in te kunnen zetten?
Het lijkt misschien voor de hand liggend, maar ook voor CIO’s geldt: zorg ervoor dat je eigen profiel op orde is. Het is je visitekaartje naar de buitenwereld. Denk bijvoorbeeld aan een actuele, professionele profielfoto. Maak kort en bondig duidelijk waar jij als CIO goed in bent en welke oplossingen je biedt.
Stap twee is simpel: start met het betrekken van je LinkedIn-community door middel van dagelijks gebruik en interactie. Volg relevante collega’s en groepen, andere marktleiders, publicaties en hashtags. Maar het beste is om zelf content te creëren. Geef bijvoorbeeld commentaar op interessante bijdragen van andere mensen in je netwerk. Je kunt ook een (hulp)vraag stellen aan je netwerk, of een poll maken als conversation starter of om feedback te verzamelen.
Een derde stap is om jezelf sterker te profileren aan de hand van inhoudelijke bijdragen. Ik zou adviseren om topics te kiezen waar jij écht over wil praten op LinkedIn, waarmee je jouw reputatie op kan bouwen. Zorg er vervolgens voor dat je 2 à 3 keer per maand iets publiceert. Denk hierbij aan short-form posts, langere artikelen of blogs, je kunt een eigen nieuwsbrief beginnen via LinkedIn, of video’s plaatsen als je de voorkeur hebt voor visuele contentformats.
Wat zijn je lessons learned in je werkzaam leven die je graag aan anderen wilt meegeven?
Niet alles in je werkende leven is te plannen. Laat dus ook ruimte voor afleiding en omwegen. Natuurlijk bouw je altijd voort op je kennis en ervaring, maar hang daar niet te veel aan en heb het lef om alle verworvenheden uit je functie los te laten en de volgende dag opnieuw te beginnen. Zorg daarbij dat je honger naar de intellectuele uitdaging altijd groter is dan de angst voor het onbekende.
Mijn belangrijkste les: investeer als leidinggevende of executive het allermeeste in mensen en cultuur. Corona was voor mij persoonlijk de grootste uitdaging in mijn werkende leven. Technisch regelden we het, mensen konden vanuit huis werken. Maar hoe houd je dat hechte team van voor de pandemie? Dat je weet wat een ander doet, denkt en voelt, ook op afstand? Toen bleek dat de jarenlange investering in bedrijfswaarden, in onze visie, missie en onze purpose zich uitbetaalde: de verbondenheid bleef. Niet per se dankzij die techniek, maar dankzij elkaar.
“Zorg daarbij dat je honger naar de intellectuele uitdaging altijd groter is dan de angst voor het onbekende”