Voor het eerst zijn er in Nederland meer abonnementen via glasvezel- dan via koperverbindingen. Het aantal huishoudens met toegang tot glasvezel is in het derde kwartaal van 2022 met 290.000 stuks gestegen naar ruim 5,3 miljoen stuks.
Dit blijkt uit de Telecommonitor van de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Over de verbindingen lopen 2,39 miljoen abonnementen op telecomdiensten als internet, televisie en vaste telefonie, een stijging van 11.000 stuks. Dit zijn er meer dan over koper, waarover 2,25 miljoen abonnementen lopen. Het aantal abonnementen via koper is met 6.000 stuks toegenomen.
Den Haag telt meeste adressen met glasvezel
Den Haag is de gemeente met de meeste adressen met toegang tot glasvezel liggen, blijkt uit de Glasvezelkaart. Het gaat om bijna 151.000 adressen. Minder dan twintig procent van deze huishoudens beschikt over een abonnement op telecomdiensten via glasvezel. Deze percentages zijn het hoogst in Waalre, Harderwijk en Ameland, waar 70 tot 80 procent telecomdiensten afneemt via glasvezel.
KPN nam tot nu toe het grootste deel van de uitrol van glasvezel in Nederland voor rekening. Het aandeel van het bedrijf bedraagt 60 tot 65 procent. Het aandeel van Delta Fiber ligt tussen de 15 en 20 procent, terwijl het aandeel van Open Dutch Fiber 5 tot 10 procent bedraagt.
21,6 miljoen simkaarten actief
In totaal zijn 21,6 miljoen simkaarten actief voor telefoonabonnementen en prepaid. Dit is een stijging van 1,2 procent van in het tweede kwartaal. Van deze simkaarten zijn 910.000 stuks in gebruik voor data-only, wat neerkomt op een groei van 15.000 stuks. Het totaal aantal verstuurde sms’jes steeg met 6,3 procent tot 613 miljoen stuks. Het aantal belminuten via mobiel daalde met 10 procent tot 9,8 miljard.
Het dataverbruik via mobiele verbindingen is zes procent gestegen naar 428 gigabyte. Dat is inclusief dataverkeer via simkaarten voor slimme apparaten en auto’s, wat ook wel machine-to-machine communicatie heet. Van deze simkaarten zijn er 14 miljoen in gebruik, een half jaar meer dan in het tweede kwartaal van 2022.
Minder abonnementen voor vaste telefonie
Het aantal abonnementen voor vaste telefonie is opnieuw gedaald. Het aantal liep met 5,4 procent terug tot 4,7 miljoen stuks.
Petra Claessen, Vice-voorzitter BTG en boardmember BTG Services: “De toegang van internet is van groot belang. Niet alleen voor de digitale ontwikkeling van Nederland, maar ook voor de productiviteit van thuiswerkende medewerkers. Het is dan ook goed om te zien dat het aantal huishoudens met toegang tot glasvezelverbindingen blijft stijgen. Ook is een duidelijke verschuiving te zien in de infrastructuur waarvan Nederlanders gebruikmaken voor het verkrijgen van toegang tot internet. Het feit dat voor het eerst meer abonnementen via glasvezelverbindingen lopen dan via koperverbindingen is een mijlpaal.”
Meer informatie is beschikbaar in het interactieve dashboard dat ACM beschikbaar stelt.