Let op! Internet Explorer wordt niet meer ondersteund. Hierdoor kan de website mogelijk niet goed functioneren, gebruik een alternatieve browser om optimaal gebruik te maken van deze website. Klik hier om een alternatieve browser te downloaden.

BTG biedt een netwerk voor uitwisseling van kennis en ervaring over Telecommunicatie en ICT. De branchevereniging focust via expertgroepen op de volgende thema’s:

Terug naar nieuws

Merktrouw operators sterk toegenomen

13 sep 2021

De merktrouw van mobiele operators is in Nederlands de afgelopen vier jaar toegenomen van 38 naar 46 procent. Verder wil bijna de helft van de mannen in de leeftijd 19-39 altijd de nieuwste telfoon. Dit blijkt uit onderzoek naar telecomgebruik onder consumenten, uitgevoerd door onderzoeksbureau Panel Inzicht in opdracht van DPG Media.

De smartphone is niet meer weg te denken uit het dagelijkse leven. We zijn de hele dag online, kijken tv en luisteren naar de radio. Om in kaart te brengen welke rol telecom precies in ons leven speelt, heeft Panel Inzicht hier in juli 2021 onderzoek naar gedaan. Het onderzoek eerder uitgevoerd in 2017 en 2019 waardoor een vergelijking te maken is tussen de verschillende jaren.

Zie hier alle resultaten van het onderzoek: Infographic_Telecom_2021

Merktrouw
De oriëntatie voor een nieuwe aanbieder van een mobiele telefoon vindt vooral online plaats. De merktrouwheid aan mobiele telefonie providers neemt significant toe: 46% geeft aan merktrouw te zijn aan een provider, in 2017 lag dit op nog op 38%.

Interesse
Bijna de helft van de ondervraagden heeft alle telecom abonnementen (telefonie, televisie, radio en internet) bij dezelfde aanbieder. We zien dat mannen zich vaker influencer tonen op telecom gebied dan vrouwen: naast dat ze zichzelf er meer in verdiepen, geven ze ook vaker aan anderen advies. Vooral mannen in de leeftijd tussen 19 en 39 zijn experts, de helft van hen wil altijd de allernieuwste smartphone hebben.

Keuzecriteria
Ten opzichte van mobiele telefonie is men minder merktrouw bij telecomaanbieders: 39% kiest altijd voor dezelfde provider. Ruim de helft van de ondervraagden staat ook open voor andere telecom aanbieders.
De prijs, een betrouwbaar netwerk en snel internet zijn de belangrijkste criteria bij de keuze van een telecomaanbieder. Mannen vinden het aangeboden zenderpakket, een deal met VOD aanbieders en de integratie van de verschillende services belangrijker dan vrouwen.

Video on demand
Een meerderheid is bereid extra te betalen voor video on demand. Mannen vaker dan vrouwen. Ruim de helft maakt dan ook (regelmatig) gebruik van deze services, bij vrouwen 18-39 jaar is dit het hoogst: bijna driekwart maakt hier wel eens gebruik van. Ruim een derde van de ondervraagden kijkt nauwelijks nog live tv.

 

Gerelateerd nieuws