Let op! Internet Explorer wordt niet meer ondersteund. Hierdoor kan de website mogelijk niet goed functioneren, gebruik een alternatieve browser om optimaal gebruik te maken van deze website. Klik hier om een alternatieve browser te downloaden.

BTG biedt een netwerk voor uitwisseling van kennis en ervaring over Telecommunicatie en ICT. De branchevereniging focust via expertgroepen op de volgende thema’s:

Terug naar nieuws

Met IOT een veiliger binnenklimaat

17 dec 2020

Mensen zijn, vanwege corona, onzeker over de kwaliteit van ventilatie in gebouwen zoals scholen, verpleeghuizen en kantoren. Daarom is door Unica – in samenwerking met KPN – het digitale open platform ‘Building Insight’ versneld uitgebreid. Een mooi voorbeeld van hoe samenwerken met partijen uit verschillende branches innovatie versnelt!

Gericht ventileren met continu inzicht in de luchtkwaliteit
‘Building Insight Air’ geeft inzicht in de luchtkwaliteit van het binnenklimaat, doordat een Internet of Things (IoT)-sensor elke 5 minuten, in plaats van incidenteel, gegevens verzamelt over het CO2-gehalte in de ruimte. Zo weet je of de ventilatie binnen de norm is, kun je direct actie ondernemen als grenswaarden worden overschreden en verlagen we de kans op virusverspreiding door slechte ventilatie. Omdat je handelt op basis van concrete informatie over het actuele binnenklimaat, hoef je op een school bijvoorbeeld niet de hele dag de ramen en deuren open te houden, maar doe je dat alleen als er een melding komt dat de grenswaarde is overschreden.


Plug & play installatie & handige app voor gebruikers
Building Insight Air is als plug & play IoT-oplossing zeer eenvoudig te installeren: je hangt het gewoon aan de muur, er is geen bekabeling en hak- en breekwerk voor nodig. Ook een Wifi-verbinding of het installeren van een speciale app is niet nodig. De oplossing werkt buiten het ICT-netwerk van de klant, zonder energievoorziening.

Informatie over het binnenklimaat kan worden geraadpleegd via een mobiele telefoon door het scannen van de QR-code boven de sensor. Gebruikers krijgen via een webapp direct inzicht in de condities van de ruimte zoals ze op dat moment zijn. We kennen 3 categorieën: goed, matig en slecht. Gebruikers kunnen ook kijken hoe de historie is geweest, hoe heeft de luchtkwaliteit zich bijvoorbeeld de laatste uren ontwikkeld? Je kunt desgewenst een bericht ontvangen als een grenswaarde wordt overschreden.

In de app is te zien wat je kunt doen, bijvoorbeeld de bezetting van een ruimte aanpassen, in aantal mensen of voor wat betreft de gebruiksduur ervan. Via het platform voor facilitair beheerders is een totaaloverzicht beschikbaar over alle lokalen of ruimtes waar een sensor aanwezig is.

Versneld innoveren met KPN
De innovatie is in samenwerking met KPN in slechts een aantal weken tot stand gekomen en Building Insight Air is nu in een webshop te bestellen. KPN levert de sensoren, de connectiviteit en zorgt dat de data veilig aangeleverd wordt naar het dataplatform dat door Unica ontwikkeld is. De sensoren waar de module ‘Air’ gebruik van maakt, kunnen in de toekomst ook gebruikt worden voor andere toepassingen van het Building Insight platform. Denk aan functionaliteiten waarmee je comfort, veiligheid, aanwezigheid en lichtsterkte in kaart kunt brengen.

Unica had een idee, KPN heeft geholpen bij de uitvoering daarvan, samen betreden we nu de markt. Dit bevestigt maar weer: Samenwerken met partijen uit verschillende branches versnelt innovatie!

Meer weten? Ga naar de website van KPN.

Gerelateerd nieuws