Lenneke de Voogd over de rol van BTG als bruggenbouwer, ook met kennisplatform
19 dec 2024Sinds kort maakt Lenneke de Voogd deel uit van het bestuur van BTG. Na haar voortrekkersrol binnen het Do IoT Fieldlab maakt ze tegenwoordig vanuit...
De zogenoemde innovatierotonde in Amsterdam is door minister Micky Adriaansens van Economische Zaken en Klimaat op 30 januari geopend. De innovatierotonde is een testomgeving waar SURF en Nikhef gaan experimenteren met nieuwe netwerktechnologieën. De omgeving beschikt over een internetsnelheid van 800 Gbit/s, wat meer dan 1000 keer sneller dan de internetaansluiting van een gemiddeld huishouden in Nederland. De innovatierotonde stelt Nederlandse onderzoekers in staat onderzoek te doen naar de volgende generatie netwerktechnologieën.
De behoefte vanuit het onderwijs en onderzoek naar bandbreedte op het internet groeit. Onderzoekers willen steeds meer en grotere datasets snel en veilig over de landsgrenzen heen met elkaar delen. De bandbreedte van het netwerk speelt hierin een cruciale rol. Om deze grote hoeveelheden data snel te kunnen verwerken, is de verwachting dat 800Gbit/s hiervoor de standaard kan worden. De innovatierotonde maakt het mogelijk om te experimenteren met nieuwe netwerktechnologieën.
‘Stap richting supersnel, duurzaam internet’
Ron Augustus, Chief Innovation Officer van SURF: “Door continue te innoveren op het gebied van netwerktechnologie en dataoverdracht kunnen we samen met Nikhef een volgende stap zetten richting de toekomst van supersnel, duurzaam internet en zorgen we ervoor dat onderzoek en onderwijs in Nederland voorop blijft lopen in wereldwijde ontwikkelingen.”
Indien 800Gbit/s in de toekomst de standaard wordt, wordt deze technologie door SURF geadopteerd in het in het reguliere (internationale) netwerk via het knooppunt NetherLight. NetherLight is een Europees knooppunt voor internationale lichtpaden, waar onderwijs- en onderzoekspartijen over de hele wereld dataverkeer uitwisselen.
Tristan Suerink, IT-Architect bij Nikhef: “We zien 800Gbit/s als een essentiële bouwsteen om de zondvloed aan informatie die we de komende jaren te verwerken gaan krijgen, in goede banen te kunnen leiden. Doormiddel van de innovatierotonde hebben we de mogelijkheid om goed voorbereid deze datastroom straks op te kunnen vangen en de technieken rondom 800Gbit/s in onze vingers te krijgen. We zijn ook erg verheugd dat we gezamenlijk met SURF dit innovatie-avontuur aan te mogen gaan.”
Versterking van Nederland als digitaal knooppunt
Met deze innovatie zetten SURF en Nikhef samen met de Nederlandse en internationale onderzoekgemeenschap de volgende stap op het gebied van netwerktechnologie. De innovatierotonde draagt bij aan de versterking van Nederland als digitaal knooppunt voor onderwijs en onderzoek. Op termijn verwachten de partijen dat andere sectoren, zoals internet exchanges, ook gebruik gaan maken van deze nieuwe technologieën.
Minister Micky Adriaansens (EZK): “Digitalisering biedt veel kansen op vooruitgang, voor mensen en onze economie. Deze testomgeving van SURF en Nikhef voor snelle communicatie versterkt de Nederlandse ambitie om digitaal koploper te blijven. Met dit onderzoek kunnen we onze kennispositie als het gaat om innovatieve digitale infrastructuur verbeteren. Het zou mooi zijn als dit goede resultaten oplevert en leidt tot kansen voor bijvoorbeeld bedrijfsleven en onderwijs.”
Petra Claessen, Vice-voorzitter BTG en boardmember BTG Service: “De hoeveelheid data waarmee we werken groeit snel, zeker in de onderwijs- en onderzoeksector. Zij hebben de mogelijkheid nodig omvangrijke datasets snel te kunnen delen, ook over landsgrenzen heen. Dit vraagt om moderne netwerktechnologie, die hoge datasnelheden mogelijk maken. De testrotonde van SURF en Nikhef die door minister Micky Adriaansens van Economische Zaken en Klimaat is geopend speelt hierbij een belangrijke rol. In deze testomgeving kunnen SURF en Nikhef experimenteren met de volgende generatie netwerktechnologieën. De innovatierotonde levert zo een belangrijke bijdrage aan het versterken en versnellen van de Nederlandse digitale infrastructuur. Een belangrijk project!”