Lenneke de Voogd over de rol van BTG als bruggenbouwer, ook met kennisplatform
19 dec 2024Sinds kort maakt Lenneke de Voogd deel uit van het bestuur van BTG. Na haar voortrekkersrol binnen het Do IoT Fieldlab maakt ze tegenwoordig vanuit...
Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) start een landelijke veiling van frequenties voor snelle mobiele communicatie zoals de 5G-technologie. Minister Micky Adriaansens (EZK) kondigt de consultatie van de conceptregelgeving aan, met daarin onder andere de veilingopzet en de minimum opbrengst (176,1 miljoen euro).
Na de veiling in het najaar van 2023 kunnen tenminste drie telecompartijen via de zogenoemde 3,5 Gigahertz-band telecomdiensten aanbieden aan zowel zakelijke klanten als consumenten. Hierbij is 300 Megahertz (Mhz) gereserveerd voor het aanbieden van landelijke mobiele communicatie zoals 5G. Deze frequentieband is vanaf 1 december it jaar beschikbaar.
Inmarsat
Binnen deze 3,5 GHz-band blijft 2×50 Mhz van de totale 400 beschikbaar voor lokale draadloze toepassingen van partijen. Satellietbedrijf Inmarsat kan in deze band tijdelijk nog beschikken over een beperkte ruimte van 80 Mhz, waarmee het zijn activiteiten kan voortzetten. Deze frequentieruimte blijft beschikbaar totdat een nieuwe locatie van Inmarsat in Griekenland operationeel is. Het streven is hierbij 1 januari 2024.
Minister Micky Adriaansens: “Consumenten en bedrijven maken volop gebruik van digitalisering. Daarom neemt het dataverkeer in Nederland sterk toe en is de aanleg van verbeterde netwerken voor het aanbieden van snel mobiel internet via 5G noodzakelijk. Omdat de ruimte hiervoor schaars is, gaan we die veilen. Doel daarvan is een altijd beschikbare, snelle en veilige digitale infrastructuur. Voor alle Nederlanders die internet gebruiken en voor ondernemers om succesvol te zijn met hun bedrijfsprocessen, diensten en producten.”
Voorgestelde opzet veiling 2023
De minister wil maatregelen nemen om bij de veiling in het najaar van 2023 te zorgen dat deelnemende marktpartijen maximaal veertig procent van het totaal aan beschikbare frequenties in handen kunnen krijgen. Ook de huidige vergunningen van aanbieders meegeteld maken daarvan onderdeel uit. Dat betekent in de praktijk dat er minimaal drie aanbieders komen van mobiele communicatie via onder meer 5G. Het ministerie van EZK wil zo garanderen dat er voldoende concurrentie blijft op de telecommarkt, wat moet leiden tot kwaliteit, innovatie en redelijke prijzen voor consumenten en bedrijven.
De veiling van de vergunningen bestaat uit meerdere ronden. Deelnemers bieden bij oplopende prijzen op het aantal vergunningen dat zij willen verwerven. Na afloop worden van de veiling de winnende partijen bekend gemaakt en maakt de minister het gehele biedproces openbaar. De voorgestelde reserveprijzen voor de vergunningen, wat in de praktijk neerkomt op de startprijzen in de veiling, bedragen in totaal 176,1 miljoen euro.
Dekkingseis van 98% in elke gemeente
Bij de eerdere veiling in 2020 legde het kabinet al hoogwaardige mobiele dekking vast, met een dekkingseis op 98% van de oppervlakte van elke Nederlandse gemeente. Ook gelden normen voor de minimale snelheid op de uiterste randen van een mobiel netwerk. Deze eisen moeten de mobiele internetsnelheid in Nederland naar een hoger niveau tillen. Inmiddels komt de Nederlandse mobiele internetsnelheid op gemiddeld meer dan 100 Mbps (Megabit per seconde), meldt het ministerie. De maximum snelheid nabij een netwerkantenne is met meer dan 2 Gigabit per seconde twintig keer zo hoog.
Petra Claessen, Vice-voorzitter BTG en boardmember BTG Services: “De beschikbaarheid van snelle en betrouwbare mobiele communicatie is van cruciaal belang voor het bedrijfsleven. De aangekondigde veiling van de 3,5 Gigahertz-band maakt de weg vrij voor het aanbieden van dergelijke telecomdiensten door mobiele providers. Belangrijk, want zo kunnen bedrijven aan de slag met en profiteren van onder meer Internet of Things- en Smart City-toepassingen. Dergelijke toepassingen bieden interessante mogelijkheden, onder meer voor het verzamelen van gegevens, verbinden van uiteenlopende apparaten en slim maken van toepassingen.”