Let op! Internet Explorer wordt niet meer ondersteund. Hierdoor kan de website mogelijk niet goed functioneren, gebruik een alternatieve browser om optimaal gebruik te maken van deze website. Klik hier om een alternatieve browser te downloaden.

BTG biedt een netwerk voor uitwisseling van kennis en ervaring over Telecommunicatie en ICT. De branchevereniging focust via expertgroepen op de volgende thema’s:

Terug naar nieuws

Ministerie van EZK wijzigt wetsvoorstel tegen ongewenste telecomovernames

22 jan 2020

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) heeft een wijziging aangebracht in het wetsvoorstel Ongewenste zeggenschap telecommunicatie (Wozt). Deze tweede nota van wijziging bevat overigens alleen een detail. De Tweede Kamer is nog bezig met de behandeling van het wetsvoorstel, dat dus anders is dan de versie van maart vorig jaar.

EZK werkt sinds 2018 aan het wetsvoorstel, dat een politieke reactie is op de overnamestrijd rond KPN in 2013. America Movil nam een belang in KPN, maar wist een overname niet door te zetten. Bij de wet komt ook een besluit, dat nog tot 21 februari wordt geconsulteerd. In dat besluit staan de voorlopige criteria, die maken dat een bedrijf aan de overheid om toestemming moet vragen voor een transactie.

Toetsing overnames

De Staat wil overnames kunnen toetsen van telecomaanbieders met meer dan 100.000 abonnees in Nederland. Ook voor bedrijven in de hosting- en datacenterbranche komen er criteria, met een drempel van ongeveer 6 procent marktaandeel per aanbieder. Ook aanbieders van vertrouwensdiensten vallen onder de regels, net als alle aanbieders die rechtstreeks leveren aan ‘gevoelige’ overheidsdiensten als politie, Justitie en Defensie.

Gerelateerd nieuws