Lenneke de Voogd over de rol van BTG als bruggenbouwer, ook met kennisplatform
19 dec 2024Sinds kort maakt Lenneke de Voogd deel uit van het bestuur van BTG. Na haar voortrekkersrol binnen het Do IoT Fieldlab maakt ze tegenwoordig vanuit...
Het ministerie van Veiligheid en Justitie onderzoekt de mogelijkheid verzekeraars te verbieden losgeld te betalen na een cyberaanval. Vaak is losgeld betalen goedkoper dan langdurige onderbreking van de bedrijfsvoering.
Dit meldt de NOS op basis van bronnen. Cybercriminelen eisen vaak losgeld nadat zij een bedrijf besmetten met ransomware. Deze malafide software neemt systemen en data in gijzeling, met soms grote impact op de bedrijfsvoering. De verzekeraar moet die kosten vergoeden. Het advies vanuit onder meer de politie is om losgeld niet te betalen. Vaak is losgeld betalen echter goedkoper dan een langdurige onderbreking van de bedrijfsvoering.
Aantal betalingen verminderen
Een woordvoerder van het ministerie bevestigt aan de NOS dat wordt onderzocht hoe losgeldbetalingen kunnen worden verminderd. Hierover zou echter nog geen besluit zijn genomen. Het is niet duidelijk waarom het verbod gericht lijkt te zijn op betalingen verzekeraars, en niet op alle losgeldbetalingen.
Petra Claessen, directeur BTG/TGG: “Ransomware kan een grote impact hebben op de bedrijfsvoering en deze zelfs volledig stilleggen. Deze impact maakt de verleiding tot betaling over te gaan begrijpelijk. Losgeldbetalingen spelen cybercriminelen echter in de kaart en maken ransomwareaanvallen voor hen financieel aantrekkelijk. Het is dan ook goed dat het ministerie van Veiligheid en Justitie zich over dit complexe probleem buigt.”