Let op! Internet Explorer wordt niet meer ondersteund. Hierdoor kan de website mogelijk niet goed functioneren, gebruik een alternatieve browser om optimaal gebruik te maken van deze website. Klik hier om een alternatieve browser te downloaden.

BTG biedt een netwerk voor uitwisseling van kennis en ervaring over Telecommunicatie en ICT. De branchevereniging focust via expertgroepen op de volgende thema’s:

Terug naar nieuws

‘Ministerie van V&J onderzoekt verbod op losgeldbetalingen ransomware’

20 sep 2021

Het ministerie van Veiligheid en Justitie onderzoekt de mogelijkheid verzekeraars te verbieden losgeld te betalen na een cyberaanval. Vaak is losgeld betalen goedkoper dan langdurige onderbreking van de bedrijfsvoering.

Dit meldt de NOS op basis van bronnen. Cybercriminelen eisen vaak losgeld nadat zij een bedrijf besmetten met ransomware. Deze malafide software neemt systemen en data in gijzeling, met soms grote impact op de bedrijfsvoering. De verzekeraar moet die kosten vergoeden. Het advies vanuit onder meer de politie is om losgeld niet te betalen. Vaak is losgeld betalen echter goedkoper dan een langdurige onderbreking van de bedrijfsvoering.

Aantal betalingen verminderen
Een woordvoerder van het ministerie bevestigt aan de NOS dat wordt onderzocht hoe losgeldbetalingen kunnen worden verminderd. Hierover zou echter nog geen besluit zijn genomen. Het is niet duidelijk waarom het verbod gericht lijkt te zijn op betalingen verzekeraars, en niet op alle losgeldbetalingen.

Petra Claessen, directeur BTG/TGG: “Ransomware kan een grote impact hebben op de bedrijfsvoering en deze zelfs volledig stilleggen. Deze impact maakt de verleiding tot betaling over te gaan begrijpelijk. Losgeldbetalingen spelen cybercriminelen echter in de kaart en maken ransomwareaanvallen voor hen financieel aantrekkelijk. Het is dan ook goed dat het ministerie van Veiligheid en Justitie zich over dit complexe probleem buigt.”

Gerelateerd nieuws