Lenneke de Voogd over de rol van BTG als bruggenbouwer, ook met kennisplatform
19 dec 2024Sinds kort maakt Lenneke de Voogd deel uit van het bestuur van BTG. Na haar voortrekkersrol binnen het Do IoT Fieldlab maakt ze tegenwoordig vanuit...
Het is van essentieel belang voor het succes van Nederland dat de digitale infrastructuur van ons land robuust en intact is – en dat ook blijft.
Uit een inventarisatie die BTG als Branchevereniging voor ICT en Telecom onlangs heeft uitgevoerd naar knelpunten die ons land bij de start van de intelligente lock-down heeft ervaren, blijkt dat de meeste Nederlandse bedrijven en overheidsorganisaties deze uiterst disruptieve fase zonder noemenswaardige problemen zijn doorgekomen. “En als er zich al problemen voordeden, dan bleken die over het algemeen zeer snel opgelost te kunnen worden”, stelt BTG-directeur Petra Claessen in een toelichting op de recente incidenten met zendmasten. “Dat is een groot compliment waard aan zowel de gebruikers als de leveranciers van de producten en diensten die samen onze digitale infrastructuur vormen.”
“Het is daarnaast opvallend hoe goed de zorg en de hulpdiensten de afgelopen weken onder vaak zeer moeilijke omstandigheden hebben kunnen functioneren. Deze gebruikers zijn in hoge mate afhankelijk van de mobiele infrastructuur en zullen als eerste de gevolgen ervaren van verstoringen in het mobiele netwerk.”
De digitale (mobiele) infrastructuur zal bovendien een hoofdrol spelen als over enige tijd de huidige lockdown-maatregelen versoepeld worden en steeds meer bedrijven weer op volle toeren gaan draaien. “Ook voor onze toekomst is deze infrastructuur van zeer groot belang.”
Het is belangrijk dat we het ons als land niet onnodig moeilijk maken, zegt Claessen. Zij roept daarom op tot samenwerking: “BTG wil graag samen met de Nederlandse mobiele operators, de exploitanten van zendmasten en de overheid onderzoeken hoe de beschikbaarheid van de mobiele netwerken in ons land nog verder verbeterd kan worden.”