Orde van Advocaten start projectgroep Digitalisering & AI
19 sep 2024De algemene raad van de Nederlandse Orde van Advocaten (NOvA) heeft een projectgroep Digitalisering & AI ingesteld. De projectgroep gaat de NOvA onder andere adviseren...
Van accu’s voor elektrische auto’s tot 3D-geprinte hartkleppen en van beschermende kleding voor motorrijders tot sensoren die precies weten hoeveel water een gewas nodig heeft. Veel uitvindingen die ons leven en de wereld zullen verbeteren zijn gebaseerd op slimme materialen, een sector waar Nederland koploper in is. Bovendien kan de sector de Nederlandse economie elk jaar miljarden opleveren.
Dit staat in de Nationale Agenda Materialen die vandaag is aangeboden aan staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat (EZK). De Nationale Agenda Materialen is opgesteld door het platform MaterialenNL. Het platform is een samenwerking van drie topsectoren (Chemie, Energie en Hightech Systemen en Materialen) en wordt ondersteund door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) en de Nederlandse Organisatie voor toegepast-natuurwetenschappelijk onderzoek (TNO).
Staatssecretaris Mona Keijzer (EZK): “In ons land werken onderzoekers en ondernemers elke dag aan slimme nieuwe uitvindingen waarmee ze ons land op de wereldkaart zetten. Dat gebeurt met fotonica, met quantum, met AI, maar ook met materialen. Of je het nu hebt over recyclebaar staal of een knieprothese van lichaamseigen cellen – wij zijn er groots in en willen nog groter groeien. Deze Nationale Agenda Materialen biedt daar een geweldig plan voor – van fundamenteel onderzoek tot eindproduct. Deze agenda gaat leiden tot nóg meer Nederlandse oplossingen voor internationale, maatschappelijke uitdagingen. Zo werken we aan het veiligstellen van onze banen en inkomsten, nu en in de toekomst.”
Meer dan 75 miljard euro
De Nederlandse economie draait voor een groot deel op materialen. Dit blijkt uit onafhankelijk onderzoek van consultancybureau Roland Berger. Jaarlijks wordt door ons land meer dan 75 miljard euro omgezet in de productie en export van machines, instrumenten, metalen, en kunststoffen die voornamelijk zijn gebaseerd op nieuwe en circulaire materialen. Meer dan honderdduizend mensen hebben een baan in deze industrie.
De Nationale Agenda Materialen verbindt bedrijven, kennisinstellingen en onderzoeksinstellingen van allerlei expertise en in alle fases van innovatie: van eerste idee tot een product dat klaar is voor gebruik. Internationaal gezien loopt Nederland voorop met deze concrete agenda.
De agenda definieert vijf thema’s: energiematerialen (bijvoorbeeld batterijen), elektronische materialen (chips), constructiematerialen (zoals staal), biomaterialen (bijvoorbeeld protheses van lichaamseigen cellen) en coatings (beschermingsmaterialen).
Topsectoren- en Innovatiebeleid
De Nationale Agenda Materialen komt voor uit het kennis- en innovatieconvenant 2020-2023 (KIC) dat op 11 november 2019 gesloten werd. Daarmee investeerden ruim 2200 bedrijven, kennisinstellingen en overheden in 2020 gezamenlijk voor 4,9 miljard euro in het vernieuwde topsectoren- en innovatiebeleid van het kabinet. Dat beleid gaat uit van de economische kansen van maatschappelijke uitdagingen (energietransitie & duurzaamheid; landbouw, water & voedsel; gezondheid & zorg; veiligheid), sleuteltechnologieën (zoals AI, fotonica, nano en quantum) en het maatschappelijk verdienvermogen.
De Nationale Agenda Materialen is hier te vinden.