Let op! Internet Explorer wordt niet meer ondersteund. Hierdoor kan de website mogelijk niet goed functioneren, gebruik een alternatieve browser om optimaal gebruik te maken van deze website. Klik hier om een alternatieve browser te downloaden.

BTG biedt een netwerk voor uitwisseling van kennis en ervaring over Telecommunicatie en ICT. De branchevereniging focust via expertgroepen op de volgende thema’s:

Terug naar nieuws

NCSC geeft inzage in eigen ervaring met de cloud

15 jun 2020

Het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) deelt in een document haar ervaring met het gebruik van de cloud. Het ‘cloudervaringsdocument gaat in op zowel de public cloud als andere vormen van cloud.

“Het NCSC ondersteunt en adviseert organisaties in Nederland bij het vergroten van hun digitale weerbaarheid. Eén van de technische uitdagingen waar organisaties op dit moment mee te maken hebben vormt de adoptie van (publieke) clouddiensten. De inzet daarvan heeft namelijk aanzienlijk gevolgen voor hun security- en procesarchitectuur, het benodigde kennisniveau in de organisatie en het eigen technisch landschap”, meldt het centrum.

Begin van de cloud journey
Het centrum staat nog aan het begin van haar cloud journey. De afgelopen twee jaar is ervaring opgedaan met de inzet van enkele private en public clouddiensten. De cloud helpt het NCSC sneller en daarmee beter in te spelen op veranderingen in het dynamische cyberlandschap. Daarbij geldt volgens de overheidsdienst dat belangrijke technische innovaties van de komende jaren zoals AI, advanced analytics en IoT alleen goed werken vanuit de public cloud. Een beheerste adoptie van cloud noemt het NCSC daarom onontbeerlijk.

“In dit document beschrijven we een aantal van onze ervaringen en de aanpassingen die we hebben gedaan of (gaan) doen aan ons technisch landschap, processen en vooral ook aan onze security architectuur. Onze belangrijkste leerervaring is namelijk dat cloudadoptie majeure gevolgen heeft voor de wijze waarop we onze informatievoorziening organiseren. In het stuk hebben we het over zaken als de risico’s en voordelen van cloudgebruik, over cloudcertificering, Zero Trust Architecture en de manier waarop we daar zelf als organisatie mee omgaan”, schrijf het NCSC.

Geen advies, voorschrift of whitepaper
Het centrum benadrukt dat document geen advies, voorschrift of whitepaper is, maar een document dat beschrijft hoe het NCSC zelf zo goed en veilig mogelijk clouddiensten inzet in haar IT-landschap en hoe de dienst omgaat met de verschillende uitdagingen die cloudadoptie met zich mee brengt. Aangezien ook andere organisaties voor vergelijkbare uitdagingen staan, deelt het NCSC haar inzichten.

Het cloudervaringsdocument (PDF) is hier beschikbaar.

Gerelateerd nieuws