Nederland staat op de zevende plek in de Global Digitalisation Index (GDI) die Huawei heeft gepubliceerd. Op plek 1,2 en 3 staan respectievelijk de VS, Singapore en Zweden. Voorheen heette deze ranking Global Connectivity Index en stond Nederland ook zevende. Uit het onderzoek komt ook naar voren dat landen die hoog scoren een groot economisch voordeel hebben.
GDI 2024 volgt de digitale ontwikkeling van 77 landen en toont een positieve correlatie tussen de GDI en het BBP. De 77 landen zijn gegroepeerd in drie clusters — Frontrunners, Adopters en Starters — op basis van hun niveau van ICT-volwassenheid en economische ontwikkeling. Dit onderzoek omvat landen die in totaal 93% van het BBP van de wereld vertegenwoordigen en 80% van de wereldbevolking bestrijken, wat een goede indicatie geeft van de algemene voortgang in de wereldwijde digitale transformatie.
Petra Claessen, voorzitter BTG: “Onze zevende plek laat zien dat Nederland in Europa nog steeds tot de digitale top behoort, waar we op plek vijf staan. Maar om deze positie te verbeteren, moeten we fors investeren, zowel vanuit de overheid als het bedrijfsleven. Uit onderzoek blijkt dat elke geïnvesteerde Amerikaanse dollar in digitale transformatie een rendement van 8,3 dollar oplevert voor de digitale economie van een land. Dit benadrukt hoe cruciaal het is dat de overheid innovatie serieuzer neemt. BTG zal als verbindende schakel tussen leveranciers en gebruikers hier een actieve rol in spelen.”
Volwassenheid van digitale transformatie
Huawei heeft de eerdere graadmeter GCI geüpgraded en de GDI gecreëerd – de Global Digitalization Index. De GDI meet de volwassenheid van de ICT-industrie van een land door meer indicatoren voor digitale infrastructuur mee te nemen, waaronder computing, storage, cloud en groene energie. Het kwantificeert de waarde van de ICT-industrie van elk land en de impact ervan op hun nationale economie om hen te helpen beter geïnformeerde beslissingen te nemen over de digitale economie.
Hoe hoger, hoe meer voordeel
De GDI meet de digitaliseringsvoortgang van 77 landen met behulp van 42 indicatoren onder de vier cruciale enablers: Ubiquitous Connectivity, Digital Foundation, Green Energy en Policy & Ecosystem. Dit onderzoek omvat landen die in totaal 93% van het wereldwijde BBP vertegenwoordigen en 80% van de wereldbevolking omvatten, wat betekent dat het een goede indicatie geeft van de algemene voortgang in wereldwijde digitale transformatie.
De GDI onderzoekt de correlatie tussen ICT-industrievolwassenheid en digitale economische groei. Onze analyse toont aan dat landen met hogere GDI-scores meer economische voordelen ervaren van ICT-ontwikkeling. Onze verdere correlatieanalyse van GDI-scoreveranderingen en BBP-groei in de drie clusters onthult dat elke stijging van één punt in de GDI-score van Frontrunners het BBP per hoofd van de bevolking met US$ 945 kan verhogen, wat 2,1 keer de stijging is die is waargenomen voor Adopters en 5,4 keer die voor Starters.
Hieronder de belangrijkste conclusies uit het onderzoek:
De volwassenheid van de ICT-industrie is sterk gecorreleerd met de groei van het BBP per hoofd van de bevolking, maar de mate van economische voordelen verschilt per land vanwege hun
verschillende niveaus van ICT-ontwikkeling. In koploperlanden bijvoorbeeld, levert een stijging van één punt in de GDI-score 5,4 keer zoveel economische waarde op
dan een stijging van één punt in starterlanden.
1
Toekomstgerichte ontwikkeling van digitale infrastructuur dient als een nieuwe motor voor economische groei. Landen over de hele wereld racen momenteel naar digitalisering. Ons onderzoek wees uit dat een investering van één Amerikaanse dollar in digitale transformatie resulteert in een rendement van 8,3 Amerikaanse dollar in de digitale economie van een land.
2
De ICT-industrie boekt ongelijke vooruitgang in alle landen. Echter, alomtegenwoordige connectiviteit kan de digitale kloof overbruggen. Vaste breedband en mobiele breedband kunnen samenwerken om de waarde van de digitale economie te maximaliseren, en een robuuste digitale basis en alomtegenwoordige connectiviteit kunnen elkaar versterken, wat een multipliereffect op de economische ontwikkeling creëert.
3
Landen moeten groene energietechnologieën omarmen om zich voor te bereiden op de duurzame groei van hun digitale economieën en grootschalige toepassing van AI.
4
Ondersteunend industriebeleid en goed getimede planning creëren een vruchtbare bodem voor de groei van nationale digitale economieën.