Lenneke de Voogd over de rol van BTG als bruggenbouwer, ook met kennisplatform
19 dec 2024Sinds kort maakt Lenneke de Voogd deel uit van het bestuur van BTG. Na haar voortrekkersrol binnen het Do IoT Fieldlab maakt ze tegenwoordig vanuit...
Nederlanders weten dat slimme apparaten kunnen worden gehackt maar de meesten handelen er niet naar. Inmiddels heeft acht op de tien mensen slimme apparatuur in huis maar uit onderzoek blijkt dat meer dan de helft updates niet uitvoert of vergeet dit te doen. Dus start het ministerie van Economische Zaken en Klimaat met de campagne ‘Doe je updates’.
Deze houding van Nederlandse geeft criminelen volgens staatssecretaris Mona Keijzer van EZK de gelegenheid digitaal in te breken en gegevens te stelen. “Hoewel mensen weten dat slimme apparaten gehackt kunnen worden, gaan zij te vrijblijvend om met updates”, zegt Keijzer. “Ik wil dat mensen zich beter beschermen tegen internetcriminelen. Daarom roept de campagne op slimme apparaten in huis direct te updaten en geven we daarover tips. Tegelijkertijd werk ik aan een wetsvoorstel om updates te verplichten.”
Eén op de zes Nederlanders verwacht niet dat internetcriminelen via hun slimme apparaten digitaal zullen inbreken, zo komt uit het onderzoek naar voren. Zij denken dat hun data niet interessant is. “Dat is een misvatting want internetcriminelen zijn wel degelijk op zoek naar privégegevens”, aldus onderzoeker en cyberveiligheidsexpert Chris van ’t Hof die mensen op het hart drukt hun slimme apparaten altijd direct te updaten. “Naast nieuwe functies bevatten updates vaak belangrijke beveiligingsoplossingen. Installeer je die niet, dan raakt de software verouderd en kunnen criminelen via fouten in verouderde software digitaal bij je inbreken. En zo je gezin begluren, privégegevens stelen of je apparaat kapotmaken. Door software-updates direct te installeren, verklein je de kans daarop.”
De Rijksoverheid consulteert op dit moment over een wetsvoorstel in navolging van Europese regelgeving. Het voorstel is om verkopers te verplichten om software- en beveiligingsupdates aan te blijven bieden voor slimme apparaten, zoals smart tv’s, printers, camera’s, babyfoons en slimme horloges. Consumenten kunnen slimme apparaten daardoor langer en veiliger gebruiken.