Lenneke de Voogd over de rol van BTG als bruggenbouwer, ook met kennisplatform
19 dec 2024Sinds kort maakt Lenneke de Voogd deel uit van het bestuur van BTG. Na haar voortrekkersrol binnen het Do IoT Fieldlab maakt ze tegenwoordig vanuit...
Nederland krijgt een House of Quantum. Het House of Quantum moet bekend komen te staan als de slimste 12.000 vierkante ‘quantummeters’ van Europa en wordt gebouwd rond een ecosysteem van bedrijven, financiers en onderzoekers die de quantumtechnologieën en de business van morgen creëren. In aanwezigheid van de burgemeester van Delft Marja van Bijsterveldt, de rector van de TU Delft Tim van der Hagen, Quantum Delta NL-directeur Freeke Heijman en directeur van het ASR Dutch Science Park Fund Luc Joosten is symbolisch het eerste bouwbord neergezet. Een interessante ontwikkeling die het Nederlandse bedrijfsleven winst kan opleveren.
Het House of Quantum komt op het zuidelijk deel van de TU Delft Campus, die grond beschikbaar stelt voor het project. Het komt dichtbij de snelweg en kennisinstituten QuTech en TNO. Het House of Quantum biedt straks onderdak aan diverse startups, corporate (field)labs en gedeelde tech faciliteiten. Op de TU Delft campus staat al een deel van de faculteit Technische Natuurwetenschappen. Ook is een nieuw cleanroom voorzien, zodat alle quantum- en nano-activiteiten straks op loopafstand van elkaar geclusterd zijn.
Het House of Quantum wordt het nationale hoofdkwartier van deze quantum campus. De locatie wordt verder ontwikkeld in nauwe samenwerking met het ASR Dutch Science Park Fund, dat investeert in commercieel te exploiteren vastgoed gelegen op Nederlandse science parks. De bouw moet in 2024 afgerond zijn.
Europese ontmoetingsplek voor quantumtechnologie
Het bouwen van een ‘muurloos’ ecosysteem en het laten zien van de maatschappelijke impact van quantumtechnologie zijn belangrijke pijlers van het Quantum Delta NL-programma. Het programma ontving begin april 615 miljoen euro van het Nationale Groeifonds. In een ‘muurloos’ ecosysteem werken wetenschappers, ondernemers, studenten, financiers en bedrijven samen om technologieontwikkeling en de toepassing ervan te versnellen. In het geval van quantumtechnologie is de verwachting dat deze versnelling een grote bijdrage kan leveren aan het oplossen van maatschappelijke uitdagingen op het gebied van bijvoorbeeld energie, voedsel en zorg.
Het House of Quantum wordt het fysieke hart van dit ecosysteem. Een open ontmoetingsplek rondom quantumtechnologie waar verschillende functies worden geïntegreerd. Ruimte voor wetenschappers, startups en bedrijfsleven wordt gecombineerd met ruimtes voor ontmoeting en interactie. Onderdeel van het House of Quantum wordt ook het wereldwijd eerste Living Lab Quantum and Society. Dit is een digitale en fysieke omgeving waar bedrijven, overheden, maatschappelijke organisaties, wetenschappers en burgers samenkomen. Zij zetten in op quantumtechnologie en helpen de maatschappij verder door het ontwikkelen van gezamenlijke ethische, wettelijke en maatschappelijke normen. Ook komen er gedeelde high-tech onderzoeksfaciliteiten voor het ontwikkelen en testen van quantumtechnologie. Toegang tot deze faciliteiten is nu onbetaalbaar voor veel bedrijven.
‘Beste ecosysteem voor quantumtechnologie bouwen’
Freeke Heijman, oprichter en directeur ecosystemen Quantum Delta NL: “Met het House of Quantum zetten we de volgende belangrijke stap in het bouwen van het beste ecosysteem voor quantumtechnologie voor Europa. Het is geweldig om straks een plek te krijgen waar ons programma ‘fysiek’ samenkomt. Dit wordt echt ons visitekaartje voor de wereld.”
Victor Land, werkzaam bij QuSoft in Amsterdam en trekker van het Living Lab Quantum and Society van Quantum Delta NL: “Met de komst van het House of Quantum helpen we een nationaal quantumecosysteem met internationale impact bouwen. En creëren we een plek waar we gezamenlijk technologie en toepassingen ontwikkelen voor een gezonde samenleving voor iedereen.”
‘Hart van het Nederlnadse quantumecosysteem’
Van der Hagen: “De TU Delft hoort wereldwijd tot de top op het gebied van quantumonderzoek. Wij zijn als universiteit dan ook ontzettend blij en trots met de komst van het House of Quantum, dat het hart zal vormen van het Nederlandse quantumecosysteem. TU Delft Campus is de ideale plek voor bedrijfsleven en wetenschap om samen te werken aan de ontwikkeling van deze sleuteltechnologie.”
Joosten: “Quantumtechnologie heeft potentieel een grote impact op onze samenleving. Toepassingen van quantumtechnologie kunnen leiden tot doorbraken op het gebied van bijvoorbeeld nieuwe materialen en nieuwe medicijnen. Met de investering in House of Quantum realiseren we een inspirerende werkomgeving waarin quantumtechnologie centraal staat en creëren daarmee een positieve impact op het ecosysteem van de TU Delft Campus.”
Petra Claessen, directeur BTG/TGG: “Quantumtechnologie biedt interessante kansen en kan bijdragen aan het oplossen van uiteenlopende maatschappelijke uitdagingen. Het is dan ook goed dat Nederland een House of Quantum krijgt. Dit huis kan de positie van Nederland op het gebied van quantumtechnologie versterken. En zorgen dat de Nederlandse maatschappij optimaal kan profiteren van de voordelen en kansen die quantumtechnologie biedt. BTG steunt het opzetten van een quantumecosysteem en het House of Quantum dan ook.”